Gå direkt till innehåll
Delvis upplyst nyrenoverad fasad på Karlstads teater. Hela fasaden tänds klockan 20.00 imorgon.
Delvis upplyst nyrenoverad fasad på Karlstads teater. Hela fasaden tänds klockan 20.00 imorgon.

Pressmeddelande -

En lysande premiär för Karlstads Teater

Karlstads Teater, även känd som Wermland Opera, kommer att lysa upp Karlstad från och med 8 april. Då är det premiär för byggnadens nya fasadbelysning.

Efter önskemål från både Karlstadsbor och Wermland Opera har Karlstads Teater fått en helt ny fasadbelysning. De senaste åren har fasaden underhållits, puts och stuckaturer har lagats och fasaden målats. Den nya belysningen blir en efterlängtad avrundning på det arbetet.

- Vi är väldigt glada för den här upprustningen och utsmyckningen, det ger verkligen ett lyft till både byggnaden och stadsbilden, säger Pernilla Eduard, marknadschef på Wermland Opera.

Trettiotvå armaturer pryder nu teaterns fasad. Ljuset är dimbart för att kunna anpassas i styrka. Bakom ljusdesignen står företaget Elektrotekniska byrån och Rydahls Elektriska har utfört arbetet. Den nya fasadbelysningen kommer att vara tänd från att det skymmer fram till omkring klockan tolv på natten.

Ny belysning i området

I samband med ljussättningen av fasaden har kommunen även sett över och underhållit belysningsarmaturer i området runtom teatern, ett behov som bland annat kom fram i samband med kommunens trygghetsundersökning som gjordes 2018. Ny belysning har satts upp vid den intilliggande parkeringen, i området framför teatern, vid övergångsstället på Västra bron, längs gång- och cykelbanan som går längs älven och framför teaterentrén. Stor vikt har lagts vid att belysningen ska smälta in i området.

- Det känns riktigt bra att vi kunde få till både fasadbelysning som är vacker för ögat och en förbättrad gatubelysning för att skapa en ökad känsla av trygghet i området, säger Henrik Lander som är ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Byggnadsminne sedan 1985

Karlstads Teater är skapad av arkitekten Axel Anderberg som även skapade Kungliga Operan i Stockholm. Invigningen ägde rum i november 1893. Huset är ett byggnadsminne sedan 1985 och förvaltas av Karlstads kommun.

- Karlstads Teater är en anrik och vacker byggnad, som nu blir ännu finare och ljusare vilket känns bra, säger Leif Gustavsson, fastighetsförvaltare, Karlstads kommun.

Fototillfälle 8 april

För den som vill fånga upptändningen på bild så kommer huset att tändas upp i morgon den 8 april klockan 20.00. På grund av rådande läge utgår klassisk invigning och pressträff. Frågor hänvisas till kontakterna nedan.

För mer information kontakta:

Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, 054-540 12 78

Leif Gustavsson, fastighetsförvaltare Karlstads kommun, 054-540 67 73 

Pernilla Eduard, marknadschef på Wermland Opera, 054-17 05 09

(Stefanie Myrin, kommunikatör, 054-540 46 88)

Ämnen

Regioner