Gå direkt till innehåll
Per och Bengt Edsgård tillsammans med Torbjörn Nilsson, ordförande i miljönämnden.
Per och Bengt Edsgård tillsammans med Torbjörn Nilsson, ordförande i miljönämnden.

Pressmeddelande -

Edsbergs gård får 2021 års klimatpris från Karlstads kommun

Karlstads kommuns klimatpris för 2021 delas i år ut till Edsbergs gård. Priset delas ut för deras arbete för att minska klimatpåverkan från sin ekologiska spannmålsproduktion. Klimatprisets syfte är att uppmärksamma kreativa aktörer som de senaste åren har gjort insatser som visat tydliga resultat inom området ”minskad klimatpåverkan”.

Edsbergs gård drivs av bröderna Bengt Edsgård och Per Edsgård sedan 1987 i Vålberg. Bröderna är femte generationens lantbrukare och har från 1999 drivit gården som ett ekologiskt jordbruk med uppfödning av ekologiska grisar, växtodling och skogsbruk.

-Vi är jätteglada och känner att det är en stor ära att få ta emot klimatpriset från kommunen. Det är ett betyg på att vi har arbetat långsiktigt med något som är rätt, säger Bengt Edsgård. Det är också roligt att det blir uppmärksammat att jordbruk arbetar för ett hållbarare klimat.

Karlstad kommun har tagit del av flera åtgärder och satsningar som Edsbergs gård arbetar med. Exempelvis silos där spannmål lagras syrefritt, en elektrisk lastmaskin och två ladugårdstak täckta av solpaneler.

-Att bruka jorden och producera mat är ett livsviktigt arbete. Samtidigt har matproduktionen stor klimatpåverkan. Därför är det väldigt roligt att kunna dela ut klimatpriset till ett jordbruksföretag som är föregångare i att minska klimatpåverkan från brukandet, säger Torbjörn Nilsson, ordförande i miljönämnden.

Miljönämndens motivering:
”Edsbergs Gård AB har på ett föredömligt sätt kombinerat en rad åtgärder och satsningar för att minska klimatpåverkan från sin ekologiska spannmålsproduktion. Genom att lagra spannmål syrefritt sparar de stora mängder energi, en elektrisk lastmaskin sparar in tusentals liter diesel per år och GPS-styrning av traktorer används för att minimera körsträckan. Två ladugårdstak täckta av solceller fyller också tillsammans en väsentlig andel av hela gårdens elbehov och stallgödsel sprids med metoder som begränsar avgången av växthusgaser. Edsbergs Gård AB visar med sitt arbete ett stort engagemang för att bedriva ett hållbart och klimatsmart jordbruk.”

Om klimatpriset:
Varje år delar Karlstads kommun ut ett klimatpris. Syftet med priset är att uppmärksamma kreativa aktörer som de senaste åren har gjort insatser som visat tydliga resultat inom området ”minskad klimatpåverkan”. Alla privatpersoner, föreningar, organisationer, företag som bor och/eller är verksamma inom Karlstads kommun kan nomineras till priset. Vinnaren utses av miljönämnden.

Kontaktuppgifter:
Bengt Edsgård, Edsbergsgård AB, 0708-32 03 55
Torbjörn Nilsson, ordförande i miljönämnden, Karlstads kommun, 0700- 01 85 37
Jennie Rönnbäck, miljösamordnare, Karlstads kommun, 0700-01 84 48

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Helena Wassén

Helena Wassén

Kommunikationsstrateg Miljöförvaltningen 054-540 64 64

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.