Gå direkt till innehåll
Bilden föreställer myggor som samlats in genom myggstudien som pågått sedan 2019.
Bilden föreställer myggor som samlats in genom myggstudien som pågått sedan 2019.

Pressmeddelande -

Det gör kommunen mot myggproblemen

Det förekommer ovanligt mycket stickmyggor på flera håll i kommunen och många hör av sig med frågor om detta. Nu sätter kommunen in extra åtgärder för att göra det mindre trivsamt för insekterna.

Den senaste tidens varma väder i kombination med att vi haft en vårflod har varit gynnsamt för myggpopulationen, vilket lett till att det är fler myggor än vanligt i stora delar av landet i år, så även i stora delar av Karlstad.

Myggor har varit ett återkommande problem i Skåreområdet under flera år och 2019 påbörjade Karlstads kommun en studie tillsammans med företaget Biologisk myggkontroll, för att samla in information om hur stora mängder det rör sig om. Mätningarna har hittills inte kunnat påvisa tillräckligt stor myggpopulation för att få tillstånd att bekämpa myggen på kemisk väg, som man bland annat gjort i Forshaga.

Punktinsatser i Skåre

Under tiden som studien pågår gör kommunen andra insatser för att motverka mygg, som man hoppas ska göra skillnad på sikt. Det handlar bland annat om att röja sly och sätta upp fladdermusholkar i Skåreområdet, vilket kommunen nu utökar på grund av de senaste veckornas stora myggmängder.

- Vi ser att myggorna är ett återkommande problem för Karlstadsborna, inte minst i Skåre. Många har hört av sig och upplever situationen som besvärlig så nu har vi bett verksamheten snabba på de förebyggande åtgärder som vi för tillfället har möjlighet att ta till, säger Anders Tallgren (S).

Under våren har sly tagits bort runt Ilandatjärn och nu fortsätter arbetet på fler platser under sommaren.

- Under veckan kommer vi att röja sly vid Stodenesjön och Skårenoret. Vi bygger nya fladdermusholkar som vi planerar att sätta upp i samma område på torsdag i samband med röjningen, säger Håkan Eriksson, enhetschef på skog- och friluftsliv.

- Planen på sikt är att vi ska fortsätta med förebyggande röjningsarbeten, som ett försök att motverka så här stora mängder mygg, säger Monika Bubholz (MP).

Det kan du göra vid din bostad

Du som privatperson kan också hjälpa till att motverka förekomsten av myggor genom att röja bort sly på den egna tomten och sätta upp en egen fladdermusholk om möjligheten finns.

Läs mer om myggstudien på karlstad.se/myggstudie

Kontakt

Anders Tallgren (S), kommunalråd, 054-540 10 45

Monika Bubholz (MP), kommunalråd, 054-540 12 85

(Stefanie Myrin, kommunikationsstrateg, 054-540 46 88)

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.