Gå direkt till innehåll
Stormyrens förskola ska stå klar i juni 2023. Med på dagens skopotag var Niklas Wikström (L), rektor Kristina Wictorin med barn och personal från Stockfallets förskola, Anna Sahlin från Skanska och kommunens projektledare Julia Alsterbo.
Stormyrens förskola ska stå klar i juni 2023. Med på dagens skopotag var Niklas Wikström (L), rektor Kristina Wictorin med barn och personal från Stockfallets förskola, Anna Sahlin från Skanska och kommunens projektledare Julia Alsterbo.

Pressmeddelande -

Byggstart för Stockfallets nya förskola

Ett skoptag blev starten för bygget av Stockfallets nya förskola under torsdagen. Den helt nya förskolan byggs i två plan och ska stå klar i juni 2023.

Stockfallet växer och i och med det växer även behovet av förskoleplatser i området. För att möta behovet ska en helt ny förskola byggas på tomten intill befintliga Stockfallets förskola.

Idag firades byggstarten med ett första skoptag som manövrerades av barn- och ungdomsnämndens ordförande Niklas Wikström (L).

- Det känns riktigt bra att vi bygger en förskola med fina lek- och lärmiljöer. Det blir ett viktigt tillskott med sex nya avdelningar för ett växande Stockfallet, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Niklas Wikström (L).

Sex nya avdelningar

Den nya förskolan har fått namnet Stormyrens förskola. Den byggs i två plan och kommer att innehålla sex avdelningar samt ett mottagningskök och personalytrymmen. Barnens entréer vetter mot gården där två avdelningar delar på groventré och kapprum. Via kapprummet når man en central och multifunktionell yta som ska fyllas med bland annat matsal, torg, sagokoja och pedagogiskt kök.

Naturinslag och miljötänk

Avdelningarna är placerade i gavelläge vilket ger fina dagsljusförhållande och möjliggör utblick åt flera väderstreck. Inspiration till färgsättning, arkitektur och utemiljö kommer från naturen och skogen. Även det utvändiga materialvalet härstammar från skogen då fasaden blir helt i trä.

- Miljön är som alltid viktig när vi bygger och Stormyrens förskola kommer certifieras enligt Miljöbyggnad silver. Vi kommer att sätta solceller på taket och konstruktionen blir till stor del av trä, säger teknik- och fastighetsnämndens ordförande Henrik Lander (C).

Byggnaden skyddar mot buller

Utomhus blir det en sammanhållen utemiljö med olika lekzoner och nivåskillnader. Byggnadernas placering på tomten skapar ett bullerskydd från Stormyrsgatan som även kompletteras med ytterligare bullerskydd för att skapa en lugn och trygg miljö för barn och pedagoger. Grindar i staketet kommer att möjliggöra att de båda förskolorna kan använda varandras gårdar.

Parkering till båda förskolorna

Det ska även byggas en parkeringsplats med 28 platser som ska vara till för båda förskolorna. En ny gångväg och upphöjda övergångar kommer byggas i området för att skapa en säker gångväg.

Fakta

  • Förskolan blir 1294 kvadratmeter stor.
  • Totalentreprenör är Skanska.
  • Arkitekten är Lars Yngvesson på Sweco.
  • Budget 53 miljoner.
  • Klar i juni 2023.

För mer information kontakta:

Niklas Wikström (L), 054-540 12 82

Henrik Lander (C), 054-540 12 78

Julia Alsterbo, projektledare 054-540 67 68

(Stefanie Myrin, kommunikatör, 054-540 46 88)

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.