Gå direkt till innehåll
Brister på Kronogårdens trygghetsboende

Pressmeddelande -

Brister på Kronogårdens trygghetsboende

Brister har upptäckts på Kronogårdens trygghetsboende vilket har lett till att den planerade utflytten tidigareläggs.

De boende på Kronogården skulle ha flyttat till det nyrenoverade Stjärnhuset under våren 2021. Nyligen framkom det dock brister och en tillsyn har skett där det framkommit att de brister som konstaterats är så pass allvarliga att vård- och omsorgsförvaltningen beslutat att tidigarelägga den planerade flytten.

-Vi har vidtagit åtgärder så fort som bristerna kom till vår kännedom. Det är inte ett enskilt fel eller en enskild person som gjort fel utan det är en helhet som inte har fungerat. Jag är tacksam för att det är vår egen verksamhet som uppmärksammat bristerna och kan inte nog betona hur allvarligt jag ser på det som kommit fram, säger Jill Mattsson, verksamhetschef trygghetsboende.

Tillsynen av Kronogårdens trygghetsboende visar på brister i att följa de rutiner som finns, brister i att följa de åtgärdsbeskrivningar som finns, uteblivna bedömningar och uppföljningar samt bristande och utebliven dokumentation. Tillsynen visar också att kommunikationen inte har fungerat mellan verksamhetens olika professioner. Samtliga 29 patienter på trygghetsboendet har granskats och utifrån den granskningen har det framkommit brister i 10 patientfall varav ett patientfall kommer att anmälas enligt Lex Maria.

-Det här är allvarligt och har inneburit att de kunder som bor på Kronogårdens trygghetsboende inte har fått den vård och omsorg som de har rätt till. En av de boende har också fått en vårdskada med risk för allvarlig vårdskada. Vi kommer därför att anmäla oss själva till IVO genom en Lex Maria, säger Christina Millner, tillsynschef vård- och omsorgsförvaltningen.

Den tidigarelagda flytten innebär att de boende på Kronogården kommer att erbjudas plats på andra vårdboenden och trygghetsboenden i Karlstad. Åtgärder för att rätta till de brister som framkommit pågår skyndsamt och en ny tillsyn kommer att ske för att följa upp så att åtgärderna ger effekt.

För mer information kontakta:

Jill Mattsson, verksamhetschef trygghetsboende, telefon 054- 540 60 88

Christina Millner, tillsynschef vård- och omsorgsförvaltningen, telefon 054-540 55 09

Linda Eklind, kommunikationschef vård- och omsorgsförvaltningen, telefon 054-540 55 77

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.