Gå direkt till innehåll
Bra förutsättningar att äta ute i Karlstad

Pressmeddelande -

Bra förutsättningar att äta ute i Karlstad

Under torsdagen besökte Karlstads kommuns miljö- och hälsoskyddsinspektörer ett 20-tal restauranger för att prata om serveringarnas anpassningar för att undvika smittspridning av covid -19. 

- De flesta har goda förutsättningar att undvika trängsel, säger Britt Carlsson, chef för tillsynsavdelningen.

Sedan ungefär två veckor tillbaka gäller nya regler för servering av mat för att minska smittspridningen av det nya coronaviruset. Reglerna syftar till att undvika trängsel och det är upp till restaurangerna att göra de anpassningar som passar just sin verksamhet.

Goda förutsättningar

Besöken den 16 april var inte formella inspektioner utan syftade till att ge information. Utifrån samtalen fick kommunen en överblick av hur restaurangerna tänker.

- Första intrycket är positivt. De allra flesta har goda förutsättningar för att klara trängsel. Några har förbättringspotential men ingen av restaurangerna vi besökte var otrygga att äta på, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Malgorzata Andersson på miljöförvaltningen.

Olika lösningar

Varje ställe har sina unika rutiner och miljöhälsoskyddsinspektörerna har sett många goda exempel. Det gäller allt från rutiner för den egna personalen, markeringar på golv till betalningsrutiner och möblering.

- En del har valt att glesa ut borden medan andra har borden tätt men tillåter inte att det sitter besökare överallt. Vi har fått samtal från oroliga Karlstadsbor om att borden står tätt på vissa restauranger men det behöver inte betyda att det blir trängsel, säger Malgorzata Andersson.

Ska göra kontroller

För att se att restaurangernas rutiner fungerar i verkligheten kommer miljöförvaltningen att göra oanmälda kontroller när det är mer folk i rörelse.

- Förutsättningarna finns där men det är först när det är mycket folk i lokalen som vi ser om restaurangernas rutiner fungerar, säger Malgorzata Andersson.

Besökarna har också ett ansvar

Även om restaurangerna har fungerande rutiner är det viktigt att komma ihåg att man också har ett ansvar som besökare.

- Vi som besökare kan inte flytta om bord eller strunta i restaurangernas uppmaningar. Vi måste också ta vårt ansvar och hålla avstånd, säger Britt Carlsson.

För mer information kontakta:

Britt Carlsson, chef tillsynsavdelningen, miljöförvaltningen, tfn 054-540 46 50

Malgorzata Andersson, miljö- och hälsoskyddsinspektör, miljöförvaltningen, tfn 054-540 46 61

(Annica Granlund, kommunikationsstrateg, tfn 054-540 68 66)

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.