Gå direkt till innehåll
Foto: Patrik Fahlin, December Flower Productions AB
Foto: Patrik Fahlin, December Flower Productions AB

Pressmeddelande -

Blue Ocean Closures vinner Karlstads kommuns klimatpris

Blue Ocean Closures, ett innovativt företag inom förslutningsteknik, har tilldelats Karlstads kommuns klimatpris för 2023. Företaget, som arbetar för att vi alla ska minska vår plastanvändning och vårt koldioxidavtryck, har bland annat blivit välkända för deras innovativa skruvkorkar och lock.

Blue Ocean Closures huvudsakliga bidrag till en bättre miljö är att byta ut plast mot material tillverkat av hållbara pappersfiber. Genom att byta ut plast mot hållbara pappersfiber minskar de koldioxidavtrycket med upp till nio gånger.[EH1]

Företagets innovativa arbete har landat i, bland annat, en återvinningsbar förslutningskork av biomassa som på sikt kan bidra till mindre nedskräpning i naturen och mindre plast i haven. Grundare och VD Lars Sandberg, som också har en lång bakgrund inom skogs- och förpackningsindustrin, är glad över priset och uppmärksammar hela teamet:

- Vi är extremt glada och stolta över Klimatpriset. Vår fokus är att minska plast och koldioxidavtryck och det känns jätteroligt att vårt fantastiska team får uppmärksamhet för arbetet de gör.

Från plast till papper – en miljövänlig omställning

Under Blue Ocean Closures produktion tillverkas en matta som består av cellulosafiber och samma typ av styrketillsatser som finns i andra pappers- och hygienprodukter. Genom teknik görs sedan mattan i 3D-form med material som är starkt, styvt och väldigt exakt.

- Med vår produktion minskar vi koldioxidavtrycket upp till nio gånger. Dessutom skapas stor nytta av att processen är väldigt energisnål och att produkterna går att återvinna.

Med den avancerade produktionen kommer även utmaningar då en helt ny kategori av produkter skapas.

- Avancerade fiberbaserade förslutningar har inte funnits förut. Det betyder att vi har utmaningar i materialteknik, tillverkning och på marknaden som ingen haft förut. Det är väldigt spännande och intressant, avslutar Lars Sandberg.

Nomineringstext

Karlstads kommuns klimatpris 2023 tilldelas Blue Ocean Closures AB, som har lyckats skapa en återvinningsbar förslutningskork av biomassa som är enkel att återvinna. På sikt kan denna innovation bidra till mindre nedskräpning i naturen och mindre plast i haven. Korkar är en av de vanligast förekommande engångsprodukterna som slängs i naturen och därför är det viktigt att de är fossilfria. När de inte slängs i naturen hamnar de ofta förr eller senare i sopförbränning och då är det extra fördelaktigt att de inte bidrar till fossila utsläpp. Blue Ocean Closures AB bidrar därför till en bättre miljö, ett hållbarare samhälle och minskat klimatavtryck.

För mer information, kontakta

Lars Sandberg, VD och grundare av Blue Ocean Closures
Telefon: 070-539 32 57

Jennie Rönnbäck, miljösamordnare, miljöförvaltningen
Telefon: 054-540 46 83

Cecilia Boman Lindström (MP), ordförande, miljönämnden, Karlstads kommun
Telefon: 054-540 28 07
E-post: cecilia.boman.lindstrom@karlstad.se

Foto

Bifogade foton: Patrik Fahlin, December Flower Productions AB

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner

    Kommunen med den glada solen som symbol

    I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.