Gå direkt till innehåll
​Bibliotekschef dömd för brott mot efterforskningsförbud

Pressmeddelande -

​Bibliotekschef dömd för brott mot efterforskningsförbud

Karlstads kommuns bibliotekschef Åsa Hansen bröt mot efterforskningsförbudet när hon hade kontakt med en journalist på Dagens Nyheter. Det slår tingsrätten fast i en dom.

­– Det här är ett bakslag för oss eftersom bibliotekschefen aldrig haft för avsikt att efterforska journalistens källa, utan bara ville få en bild av vilka uppgifter det handlade om, säger advokaten Anders Runebjer.

Tillsammans med bibliotekschefen ska han nu ta ställning till om domen ska överklagas eller inte. Domen påverkar inte Åsa Hansens jobb som bibliotekschef i Karlstads kommun.

– Jag har fullt förtroende för Åsa Hansen som bibliotekschef. Justitieombudsmannen har utrett frågan om det påstådda registret och konstaterat att det inte fanns något sådant och jag har högt förtroende för Åsas arbete, säger Mats Ahrén, kultur- och fritidsdirektör.

Under maj 2018 väckte Justitiekanslern (JK) åtal mot bibliotekschefen gällande brott mot efterforskningsförbud genom en åklagare i Värmlands tingsrätt. Upprinnelsen är ett telefonsamtal från en journalist från Dagens Nyheter i maj 2017 där journalisten ställde frågor om ett påstått register som biblioteket skulle ha upprättat över romer och EU-migranter. Det var under detta samtal som bibliotekschefen enligt journalisten ska ha efterforskat vilken källa som lämnat uppgifterna.


Det påstådda registret över romer har Justitieombudsmannen (JO) vid två tillfällen utrett. I beslutet meddelande JO att det som kom fram i utredningar inte gav anledning till någon ytterligare åtgärd eller något uttalande.

För mer information kontakta:

Anders Runebjer, advokat Carlstads advokatbyrå
054-20 35 40
anders@cadv.se

Mats Ahrén, kultur- och fritidsdirektör
054-540 24 52
mats.ahren@karlstad.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 96 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.