Gå direkt till innehåll
Daniel Skålerud, gymnasiechef, och Hellen Andersson, skolbibliotekarie, gläds åt utmärkelsen.
Daniel Skålerud, gymnasiechef, och Hellen Andersson, skolbibliotekarie, gläds åt utmärkelsen.

Pressmeddelande -

Biblioteket Älvkullen håller världsklass

Biblioteket Älvkullen på Sundsta-Älvkullegymnasiet har utsetts till ett skolbibliotek i världsklass. Det är första gången någonsin som ett skolbibliotek i Värmland får utmärkelsen.

DIK, facket för kultur, reklam och kommunikation, utser årligen skolbibliotek i världsklass. Biblioteket Älvkullen på Sundsta-Älvkullegymnasiet är först i Värmland med att få utmärkelsen. 

Skolbibliotek i världsklass kännetecknas av fokus på kvalitetsarbete, en systematisk och återkommande utvärdering på lokal nivå. Kvalitetsarbetet ska syfta till skolutveckling och en högre måluppfyllelse hos eleverna.

”Gör skillnad för elevernas resultat"

Hellen Andersson är bibliotekarie på Biblioteket Älvkullen.

- Aktuell forskning visar att bra skolbiblioteksverksamhet gör skillnad för elevernas resultat och högre måluppfyllelse. Biblioteket Älvkullen har ett väl förankrat arbete med medie- och informationskunnighet; informationssökning och källkritik, och satsar målmedvetet på det läsfrämjande arbetet i klasserna, säger Hellen Andersson och fortsätter:

- Vi arbetar nära tillsammans med lärarkollegorna men driver också egna projekt på biblioteket, till exempel den årliga skrivartävlingen. Särskilt viktigt är att stötta elever med annat modersmål än svenska, att finna bra, relevant litteratur åt dem. Ett målmedvetet arbete på kvalitet och tydlig förankring i hela skolans verksamhet har gett resultat. Därför har vi fått utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass!

"Viktig roll i dagens skola"

Daniel Skålerud är gymnasiechef på Sundsta-Älvkullegymnasiet.

- Det är jätteroligt att vi får utmärkelsen ett skolbibliotek i världsklass. Vi har under en längre tid haft ett pågående utvecklingsarbete där vi framförallt har arbetat med att stärka samarbetet mellan bibliotek, skolledning, pedagogisk personal och elevhälsan, säger Daniel Skålerud och fortsätter:

- Biblioteket har en mycket viktig roll i dagens skola, inte minst med tanke på våra elevers medie- och informationskompetens. Utmärkelsen bidrar till att visa riktningen i vårt förutsatta utvecklingsarbete på Sundsta-Älvkullegymnasiet. Det är ett kvitto på att vi är bra och att vi är på rätt väg.

Sundstagymnasiet och Älvkullegymnasiet slogs ihop till Sundsta-Älvkullegymnasiet vid årsskiftet 2018-2019. De två skolbiblioteken blir ett 2021. 

För mer information kontakta:
Hellen Andersson, skolbibliotekarie Biblioteket Älvkullen, 070-35 88 357
Daniel Skålerud, gymnasiechef Sundsta-Älvkullegymnasiet, 070-58 06 637
David Falk, kommunikatör gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, 076-11 88 290

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.