Gå direkt till innehåll
​Beslut om fler lättnader för lokala näringslivet

Pressmeddelande -

​Beslut om fler lättnader för lokala näringslivet

Kommunstyrelsen beslutade idag om ytterligare stödåtgärder för att underlätta för de lokala företagen och föreningarna. Bland annat avsätts fem miljoner kronor för att finansiera extra åtgärder för att underlätta för näringslivet och föreningslivet.

Alla nämnder har på uppdrag av kommunstyrelsen sett över regler och rutiner riktade mot företag och föreningar för att se hur kommunen kan bidra till att lindra effekterna av corona-pandemin. En del åtgärder har redan genomförts, som till exempel anstånd med fakturor. Vid dagens kommunstyrelse togs beslut om ytterligare åtgärder.

- Vi ser att det krävs kraftfulla åtgärder för att behålla jobben och undvika konkurser och uppsägningar. Vi vill att Karlstad ska fortsätta vara en levande och attraktiv kommun och vi ska göra vad vi kan för att lindra effekterna av corona-pandemin, säger Frida Pettersson (C), kommunalråd och ordförande i tillväxtutskottet.

- Många ideella föreningar har det tufft men gör samtidigt storartade insatser under rådande omständigheter och därför är det viktigt att vi nu stödjer dem med extra medel och insatser, säger Anders Tallgren (S), kommunalråd och vice ordförande i tillväxtutskottet.

Ytterligare åtgärder som nu kommer att genomföras:

  • Fem miljoner kronor avsätts för att finansiera ytterligare åtgärder för att underlätta för näringslivet och föreningslivet, i syfte att lindra effekterna av corona-pandemin. Beslut om fördelning av pengarna sker i kommunstyrelsen.
  • Vi stödjer Region Värmlands förslag om att omarbeta avtalet för servicetrafik i syfte att stötta de trafikföretag som inte har lika många resebeställningar nu. Det innebär att taxi- och bussbolag som på grund av läget har mindre att göra kan användas i servicetrafiken för samhällsnyttiga ändamål.
  • Kommunledningskontoret ges i uppdrag att samordna arbetet med åtgärder för att minska konsekvenserna av corona-utbrottet för kommunens näringsliv och föreningar. Samordningen bör innefatta såväl nämnder som bolag inom kommunkoncernen.
  • Kommunledningskontoret inrättar ”en väg in” för att hantera frågor rörande corona-utbrottets effekter för det lokala näringslivet.
  • Kommunledningskontoret ges i uppdrag att vidta åtgärder för att förkorta kommunens och de kommunala bolagens betalningstid för inkommande fakturor.
  • Kommunstyrelsen föreslår att teknik- och fastighetsnämnden inte tar ut några avgifter för markupplåtelse för restaurangers uteserveringar under 2020.
  • Kommunstyrelsen uppmanar kommunens parkeringsbolag PARKAB att undersöka möjligheterna att införa avgiftsfri parkering på kvartersmark under 2–3 timmar.

För mer information kontakta:

Frida Pettersson (C), kommunalråd och ordförande i tillväxtutskottet, telefon 070-001 61 19.

Anders Tallgren (S), kommunalråd och vice ordförande i tillväxtutskottet, telefon 070-001 88 66.

Ulf Johansson, tillväxtdirektör Karlstads kommun, telefon 070-529 51 48.

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.