Gå direkt till innehåll
Beslut i korthet teknik- och fastighetsnämnden 26 augusti

Pressmeddelande -

Beslut i korthet teknik- och fastighetsnämnden 26 augusti

En informationskampanj om att gå till vänster på gång- och cykelvägar och parkeringsavgift i Viken öster om Hammaröleden. Det är några av de ärenden som behandlades på teknik- och fastighetsnämnden idag.

Motion om trafiksäkerhet på gång- och cykelvägar

I en motion Socialdemokraterna att kommunen gör tydliga markeringar på gång- och cykelbanor för att uppmärksamma att gående ska hålla till vänster. De tycker också att kommunen bör ha en informationskampanj för att öka trafiksäkerheten. Förvaltningen ser att en informationskampanj för att uppmärksamma var man ska gå och cykla skulle kunna vara bra. Att markera upp kombinerade gång- och cykelbanor kan bli svårt eftersom många inte är tillräckligt breda.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden bifaller motionen i delen som handlar om en informationskampanj och avslår den om förslaget kring markeringar i gång- och cykelbanan.

Motion om GPS i hemtjänstens bilar

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Sverigedemokraterna att kommunen ska undersöka möjligheten att utrusta hemtjänstens bilar med GPS samt att vid nästa upphandling ha GPS som standard i kommunens hemtjänstbilar. Teknik- och fastighetsförvaltningen administrerar och förvaltar hemtjänstens bilar. I dagsläget använder sig personalen av en app för att navigera sig till sina kunder. Vård- och omsorgsförvaltningen ser inget behov av GPS i bilarna utan anser att deras arbetssätt är både effektivt och trafiksäkert.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden avslår motionen.

Parkeringsavgift på Kanikenäset

Det saknas ofta lediga parkeringsplatser i östra delen av Viken, det vill säga kvarteret Varvet på östra sidan Hammaröleden. För att ordna trafiken, frigöra parkeringsplatser för besökare och minska antalet långtidsparkerade bilar införs en parkeringsavgift 9-18 på vardagar. Området kommer tillhöra grön zon och övergår till Karlstads Parkerings AB.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden inför parkeringsavgift enligt grön zon och överför området till Parkab. Förvaltningen får också i uppdrag att utreda parkeringsmöjligheter i centrumnära stadsdelar senast februari 2021.

Konstnärlig gestaltning Fredricelund

När Fredricelundsskolan byggs om ska det även finnas ett konstverk eller konstnärlig gestaltning intill. Ett skissförslag från det danska konstnärskollektivet Akassen har redan antagits. När budgeten för den konstnärliga gestaltningen sattes och när skissförslaget antogs visste man inte hur markförhållandena såg ut på platsen som är tänkt för konstverket. Eftersom det kommer krävas grundläggningsarbeten för att stabilisera marken där konstverket ska stå behöver förvaltningen och konstrådet ytterligare, 300 000 kronor, vilket innebär en budgetförstärkning från 1,2 miljoner till 1,5.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden beviljar ytterligare 300 000 kronor i detta projekt men i framtida projekt där konst ingår ska tilldelade medel räcka till processen från idé till färdigställande.

Yttrande till länsstyrelsen om överklagat bygglov

Länsstyrelsen har fått överklaganden angående bygglovet för moskén på Rud. En förutsättning för bygglov var att parkeringsbehovet för besökare var tillgodosett. Teknik- och fastighetsnämnden har genom ett arrendeavtal tillåtit Islamiska kulturföreningen att använda parkeringen vid östra sidan av Nobelgymnasiet. (Se kartbild nedan) Kommunen får nu möjlighet att yttra sig om avtalets längd och möjlighet till förlängning. I sitt yttrande skriver kommunen att arrende för parkering som regel skrivs som ett lägenhetsarrende med tre månaders uppsägning, i det här fallet har kommunen förlängt arrendetiden till nio månader med förlängning ett år i taget. Kommunen anser att arrendeavtalet tillgodoser parkeringsbehovet och följer de rekommendationer angående parkering som finns i planbeskrivningen samt det krav som ställs i bygglovet. Kommunen har ingen avsikt att säga upp arrendet men om länsstyrelsen anser att ett längre arrendeavtal krävs för att tillgodose de krav som ställs i detaljplanen/bygglovet kan kommunen och föreningen teckna ett nytt tioårigt arrendeavtal.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner teknik-och fastighetsförvaltningens förslag till yttrande.

Bild över parkeringsyta:

Övriga beslut och yttranden

Nämnden godkände två samrådsyttrande, ett för planprogrammet Alster-Gräsås och ett för detaljplanen Karmen 5 på Våxnäs. Till planprogrammet Alster-Gräsås begärde även nämnden hos stadsbyggnadsnämnden att programarbetet utvidgas söderut. Nämnden godkände även en verksamhetsplan för evenemang och möten.

Här kan du se samtliga ärenden som behandlades på dagens nämnd och handlingarna i varje ärende.

När protokollet är färdigjusterat så hittar du det på samma webbsida.

För mer information kontakta:

Henrik Lander (C), ordförande teknik- och fastighetsnämnden, 054- 540 12 78

Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör, 054-540 65 72

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.