Gå direkt till innehåll
Beslut i korthet teknik- och fastighetsnämnden 22 januari

Pressmeddelande -

Beslut i korthet teknik- och fastighetsnämnden 22 januari

En ny sporthall i på Ilanda, ställplatser för husbilar och upphandling av ombyggnation till två förskolor. Det är några av de ärenden som behandlades på teknik- och fastighetsnämnden idag.

Motion om bilräknare

Vänsterpartiet har lämnat in en motion om att förvaltningen ska ta fram en plan för placering av bilräknare av samma slag som cykelräknarna. Tanken är att använda bilräknarna för att kunna minska privatbilismen med hjälp av olika kampanjer. I dagsläget mäter vi trafikflöden på ett antal gator runt om i tätorten. Det är manuella mätningar som görs med slang i ungefär två veckor per plats. Det går också att få ut trafikflödesdata ur våra hastighetspåminnare. I dagsläget så täcker de manuella mätningarna vårt behov. Fasta mätpunkter, med en licens till ett system för sammanställning av trafikmätningar, uppskattas till 50 000 kr per år. Kostnaden för en fast mätpunkt inklusive barometer, där man kan se hur många fordon som har passerat, uppskattas hamna kring 150 000–200 000 kr

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden föreslår att motionen avslås.

Ställplatser för husbilar

Under 2020 och 2021 ska kommunen anlägga ett antal centrumnära ställplatser för husbilar där det finns tillgång till el. Under 2020 planerar kommunen att göra om parkeringsplatserna för husbil som finns på Sävegatan på Sundsta till ställplatser. På ytan är det tänkt att finnas nio ställplatser där besökaren har tillgång till el och möjlighet att övernatta i husbilen. Under 2021 planerar kommunen att göra om ett antal parkeringsplatser vid Mariebergsskogen till ställplatser med tillgång till el. Vid större arrangemang i Mariebergsskogen skulle dessa ställplatser kunna göras om till vanliga parkeringsplatser.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner förslaget om att anlägga nio ställplatser på Sävegatan 2020 och att fortsätta planera för att anlägga ställplatser på Mariebergskogens parkering 2021.

Upphandling för Arenabyggnation

Behovet av nya idrottsarenor är stort i Karlstad. Därför bygger kommunen nu framtidens arenor där utövare och publik kan mötas i en spännande miljö för att stärka idrotts- och besöksstaden Karlstad. Kommunfullmäktige har beslutat att satsa 510 miljoner kronor på en inomhusarena, en utomhusarena, en konstgräsplan och en överbyggnad på Tingvalla isstadion med start för konstgräsplan och inomhusarena 2020. Kommunen ska nu upphandla byggnationen av en del av infrastrukturen samt om- och tillbyggnationen av Tingvalla isstadion. Byggnationen på Tingvalla isstadion är tänkt att påbörjas våren 2021.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att genomföra upphandlingen och bemyndigar direktören att besluta om antagande av entreprenör.

Upphandling för ombyggnation till förskola i Väse

Under 2019 köpte kommunen en av fastighet i Väse för att kunna använda som förskola. Byggnaden behöver totalrenoveras och är tänkt att innehålla tre förskoleavdelningar. Idag består verksamheten av totalt fem avdelningen varav tre avdelningar är placerade i Väse skola och två i tillfälliga lokaler. Skolan har behov av hela skolbyggnaden och därför är det tänkt att tre avdelningar flyttar till den nya byggnaden. Förhoppningen är att komma igång med byggnationen under 2020.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att genomföra upphandlingen och bemyndigar direktören att besluta om antagande av entreprenör.

Upphandling för byggnation av Vitsippans förskola

Under våren 2019 köpte kommunen fastigheten Duvkullan 2 på Sommarro som under flera år använts som förskolan Vitsippan. Fastigheten ligger intill den nya stadsdelen Jakobsberg som väntas växa kommande år och därför finns ett behov av fler förskoleavdelningar i området. I befintlig byggnad har det tidigare varit fyra förskoleavdelningar och tanken är att bygga om och bygga till så att ytterligare fyra avdelningar får plats. Byggnationen är tänkt att starta under 2020.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att genomföra upphandlingen och bemyndigar direktören att besluta om antagande av entreprenör.

Ny sporthall i Skåre i anslutning till Ilandaskolan

För att få till bättre kapaciteten och fler tider för föreningslivet i Skåre fick teknik- och fastighetsnämnden 35 miljoner till en ny sporthall av kommunfullmäktige i juni 2018. En utredning pågår på kultur- och fritidsförvaltningen om vilka funktioner den nya hallen skulle kunna innehålla. Projektet utreder just nu en placering intill Ilandaskolan och Ilanda IP. För att kunna avgöra om placeringen är lämplig krävs utredningar av bland annat geoteknik.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner att idrottshallen i Skåre placeras på Ilanda. Förvaltningen får i uppdrag att undersöka placering av hallen både norr eller söder om Ilandavägen och redovisa på nämnd i februari.

Begäran om direktanvisning norra campus

Smartplanning har tidigare haft en markanvisning på norra Campus för att bygga lägenheter. Anvisningen upphörde under 2017 eftersom Smartplanning inte kunde börja bygga innan de fått beslut om investeringsstöd som finns för hyresrätter. Nu har Smartplanning gått ihop med Wood & Hill som bygger på granntomten och har fått beslut om investeringsstöd med förhöjt stöd då byggnationen uppfyller de högre energikraven. Bolaget vill nu ha direktanvisning på tomten igen för att bygga och färdigställa 182 lägenheter med två rum och kök med låg hyra. Om inte bygglov är sökt inom två månader så kan kommunen istället gå ut på marknaden med marken.

Beslut: Teknik- och fastighetsförvaltningen får i uppdrag att upprätta avtal gällande markanvisning för Trombonen 1 med villkor om att bygglov ska vara sökt inom två månader från beslutsdatum. Nämnden bemyndigar teknik- och fastighetsdirektören att underteckna samtliga erforderliga avtal.

Här kan du se samtliga ärenden som behandlades på dagens nämnd och handlingarna i varje ärende.

När protokollet är färdigjusterat så hittar du det på samma webbsida.

För mer information kontakta:

Henrik Lander (C), ordförande teknik- och fastighetsnämnden, 054- 540 12 78

Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör, 054-540 65 72 

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.