Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Beslut i korthet teknik- och fastighetsnämnden 21 oktober

Upphandling påbörjas för byggnationen av Sundsta torg, ombyggnation av Engholmsbron och rivning av godsmagasinet intill järnvägen. Och ett samverkansavtal är klart för byggnationen av en ny gångbro över järnvägen. Det är några av de ärenden som behandlades på teknik- och fastighetsnämnden idag. 

Masshushållningsplan på utställning

Karlstads kommun har tagit fram en masshushållningsplan som innehåller ställningstaganden för en hållbar materialförsörjning och är tänkt att bli ett tematiskt tillägg till översiktsplanen. Planen tar även ställning till olika områden som kan vara tänkbara för täktverksamhet. Planen har varit på samråd och ska nu på utställning.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner utställningshandlingen för masshushållningsplan.

Avtal om byggnation av bron Trädgårdslänken

Kommunen planerar för en ny gångbro över järnvägen i samband med att resecentrum börjar ta form. Bron är tänkt att gå från Västra torggatan och över mot Stadsträdgården. Förutom ytterligare en passage hjälper bron till att knyta ihop Viken och Inre hamn med Karlstads centrum. Trafikverket och kommunen skriver nu under ett samverkansavtal för finansiering, projektering, produktion och ägarskap av ny bro över spårområdet Karlstad C som har arbetats fram tillsammans med Trafikverket.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner samverkansavtalet och ger teknik- och fastighetsdirektören i uppgift att skriva under.

Byggnation av Sundsta torg

Sundsta är ett attraktivt område i Karlstad med möjligheter till rekreation, boende och stadsliv. Här är det tänkt att byggas upp till 250 nya bostäder i ett antal olika flerbostadshus. På en plats som tidigare mest bestått av en vägkorsning vill kommunen utforma platsen som ett torg omringat av handel och bostäder.Torgytan är tänkt att ligga där Ringervägen ansluter till Rudsvägen. Centralt på torget ska det byggas en fontän som blir mittpunkten. På fontänens södra och östra sida kommer bilar och bussar kunna köra. Upphandlingen av byggnationen påbörjas nu och förhoppningen är att torget kan stå klart under 2021.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att genomföra upphandlingen.

Förslag till bildande av naturreservat

För att långsiktigt skydda ett område längs älven Ölman med mycket höga naturvärden planerar kommunen att bilda ett naturreservat. Ölman ligger i östra delen av Karlstad norr om Väse. Områdets största naturvärden ligger i de omgivande strandskogarna, främst i lövskogarna utmed Ölmans huvudfåra. Flera delar av lövskogen är naturskogsliknande med tät skog av varierande grovlek med många högstubbar och gott om död ved. Många delar har klassats som nyckelbiotoper. Förvaltningen har tagit fram ett förslag till bildandet av naturreservat och en och en skötselplan för området. Förslaget var på remiss 18 juni till 31 augusti.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner förslaget till naturreservatet Ölmans lövskogsraviner och skickar vidare till kommunstyrelsen.

Ombyggnation av Engholmsbron

Engholmsbron som förbinder Hammaröleden, väg 236, med Lamberget byggdes 1947 och behöver renoveras. Vattendomen som krävs för att påbörja byggnationen av en ny bro har vunnit laga kraft och nu påbörjas upphandlingen. Förhoppningen är att påbörja rivning och byggnation under 2021 och att den nya bron kan stå klar hösten 2022.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att genomföra upphandlingen.

Rivning av godsmagasinet vid järnvägen

Godsmagasinet intill järnvägen vid Trädgårdsgatan ska rivas för att ge plats åt resecentrum. Magasinet måste rivas innan Trafikverket kan börja bygga om spårområdet och renovera Vikentunneln till Vikenpassagen. Förvaltningen ska nu upphandla rivningsarbetet.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att genomföra upphandlingen.

Mer pengar till Skåre idrottshall

Kommunfullmäktige har beslutat att satsa 35 miljoner kronor på en ny idrottshall i Skåre, med hänvisning till att den ska vara ungefär lika som Hultsbergshallen. Efter ett flertal utredningar om var den ska placeras, geoteknik, översvämningsproblematik och planförhållanden står det klart att det krävs ytterligare 10 miljoner för att kunna bygga en idrottshall på grusplanen intill Ilanda.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden beviljar ytterligare 10 miljoner till byggnationen av en idrottshall i Skåre.

Övriga beslut och yttranden

Här följer en lista över fler ärenden som nämnden hanterade och tog beslut kring.

  • Nämnden godkände ett remissvar på stadsbyggnadsförvaltningens förslag till reviderad parkeringsnorm.
  • Nämnden godkände ett exploateringsavtal med Kasernhöjdens Fastighets AB för att de ska kunna bygga enligt den nya detaljplanen för området. Innan detaljplanen antas behöver exploateringsavtalet godkännas.
  • Nämnden godkände ett exploateringsavtal med OBOS mark AB som har ett markområde öster om Alsters villaområde där de vill bygga ett nytt bostadsområde.
  • Nämnden godkände tre samrådsyttranden till detaljplaner för Välsviken bygghandel, kvarteret Skepparen i Viken och Letten på Rud.
  • Nämnden godkände två friköp av arrendetomter som kommunen har på Rävön. Enligt ett tidigare beslut får arrendetomterna på Rävön friköpas och detta är de sista tomterna som fortfarande är arrenden.
  • Nämnden godkände en reducerad avloppsavgift för Valmet eftersom de haft en vattenläcka som de nu lagat.
  • Nämnden godkände den långsiktiga investeringsplanen och skickar vidare till kommunstyrelsen som avgör vilka projekt som ska utredas för framtiden.

Här kan du se samtliga ärenden som behandlades på dagens nämnd och handlingarna i varje ärende.

När protokollet är färdigjusterat så hittar du det på samma webbsida.

För mer information kontakta:

Anders Tallgren (S), vice ordförande teknik- och fastighetsnämnden, 054- 540 10 45

Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör, 054-540 65 72

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.