Gå direkt till innehåll
Beslut i korthet teknik- och fastighetsnämnden 13 november

Pressmeddelande -

Beslut i korthet teknik- och fastighetsnämnden 13 november

Idag beslutade teknik- och fastighetsnämnden att avbryta upphandlingen av en ny gång- och cykelbro mellan Färjestad och Råtorp. De fattade även beslut om att påbörja upphandling för Arenabyggnation och nya förskolan Rödklövern på Jakobsberg. Det är några av de ärenden som behandlades på nämnden idag.

Ny masshushållningsplan på samråd

Syftet med masshushållningsplanen är både att göra Karlstads kommun mer resurshushållande och även att tydliggöra ställningstagandet kring lokaliseringen av täkter. Att rätt typ av bergkross, grus eller sand finns i närheten när det byggs vägar eller bostäder är en viktig förutsättning för att kunna bygga hållbart, både ur ett ekologiskt och ekonomiskt perspektiv. Att kunna återanvända massor är viktigt för att minska klimatpåverkan och gör att massorna inte behöver transporteras lika långt och minskar behovet av att bryta nytt material i täkter.

I masshushållningsplanen som tagits fram består av tre övergripande inriktningar.

  • Att öka återanvändningen av massor som uppstår i projekt.
  • Att minska användandet och brytningen av naturgrus i kommunen.
  • Att nya täkter framförallt ska placeras i anslutning till befintliga täkter.

I planen pekas fyra områden ut som potentiella för ytterligare bergtäkter i det fall ett samhälleligt behov uppstår. Dessa utpekanden bygger på en översiktlig analys och vid en tillståndsprövning kan fördjupade utredningar visa att delar av dessa områden inte är lämpliga för materialbrytning. De nya områdena ligger intill Sofiedal bergtäkt, Marieberg bergtäkt och Trossnäs bergtäkt.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner samrådshandlingen för masshushållningsplan och sänder den vidare kommunstyrelsen.

Upphandling av arenabyggnation

För att stärka Karlstad som idrottsstad och besöksstad har kommunfullmäktige beslutat att satsa 510 miljoner kronor på en inomhusarena, en utomhusarena, en konstgräsplan och en överbyggnad på Tingvalla isstadion med start under 2020. Teknik- och fastighetsförvaltningen vill nu handla upp en entreprenör för första etappen av projektet. I första etappen ingår en inomhusarena, en utomhusarena och en konstgräsplan.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att genomföra upphandlingen och bemyndigar direktören att besluta om antagandet om det ryms inom budget.

Upphandling av om- och tillbyggnad av Färjestad ridklubb

Färjestad ridklubbs byggnader är i dåligt skick och antalet utövande i ridklubben har ökat vilket innebär att anläggningens maxkapacitet har uppnåtts. Kommunfullmäktige tog i juni 2018 beslut om att bevilja pengar för en och om- och tillbyggnad av Färjestad ridklubb. Teknik- och fastighetsförvaltningen vill nu handla upp en entreprenör för projektet som beräknas vara klart sommaren 2021.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att genomföra upphandlingen och bemyndigar direktören att besluta om antagandet om det ryms inom budget.

Upphandling av byggnation av Rödklöverns förskola

Nya stadsdelen Jakobsberg börjar ta form. När hela stadsdelen är klar kommer den rymma 4000 bostäder, service, handel, skola och förskolor, torg liksom parker, natur och rekreationsområden. Nu vill förvaltningen påbörja upphandlingen av förskolan Rödklövern som ingår i den första etappen av stadsdelen där byggnationen redan är igång. Förskolan kommer att ligga i anslutning till Jakobsbergsskogen och bestå av två flyglar i två plan. När förskolan står klar sommaren 2021 kommer den rymma 5 avdelningar som dimensioneras för omkring 100 barn. Färgtemat är skogen och även utemiljöns tema blir skog, trä och natur.Byggstarten är planerad till 2020.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att genomföra upphandlingen och bemyndigar direktören att besluta om antagandet om det ryms inom budget.

Rivning av scoutstuga i Skåre

En byggnad i Skåre som tidigare används av Scouterna som föreningslokal ska rivas. Byggnaden är kontaminerad av olja och inte lämplig att vistas i. Åtgärder för sanering och renovering bedöms hamna på minst 2,5 miljoner kronor. Förvaltningen ser inte att det finns någon hyresgäst som är beredd att hyra efter en sådan renovering.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden beviljar rivningen och ger förvaltningen i uppdrag att kartlägga behovet av möteslokaler för föreningslivet i Skåreområdet.

Avbruten upphandling av cykelbro

Upphandlingen av en ny gång- och cykelbro mellan Färjestad och Råtorp avbryts eftersom anbuden som kommit in är högre än vad det budgeterats för. Kommunfullmäktige har avsatt 40 miljoner kronor för satsningen och har blivit beviljade 20 miljoner i form av stadsmiljöavtal från Trafikverket.

När kommun gick ut med upphandlingen för bron kom det in två anbud. Ett på 67 miljoner och ett på 96 miljoner. Teknik- och fastighetsnämnden har därför beslutat att avbryta upphandlingen och utreda om det går att söka mer pengar i form av stadsmiljöavtal och att göra det billigare kostnadsbild.

På karlstad.se kan du läsa mer om beslutet.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden avbryter upphandlingen och ger förvaltningen i uppdrag att utreda kostnadsbilden för en gång- och cykelbro och möjligheten att få mer bidrag i form av stadsmiljöavtal.

Investerings- och underhållsplan 2020

Teknik- och fastighetsförvaltningen har upprättat förslag till investerings- och underhållsplan 2020 utifrån den grundram som kommunfullmäktige tilldelat. Investerings- och underhållsplanen redovisar förslag till prioriterade investeringar för bibehållande och utveckling av nämndens byggnader och anläggningar, samt de underhållsåtgärder som krävs för att de ska vara i gott skick. Hela planen kan du se på webben där samtliga handlingar från nämnden är samlade. Följ länken nedan.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner förvaltningens förslag till investerings- och underhållsplan 2020.

Nämnden hanterade också ett antal samråds- och granskningsyttranden på detaljplanerna för Kasernhöjden, Bomstadbadens camping och Steffensminne. Även ett yttrande om upphävning av detaljplan för kvarteret Skepparen godkändes.

Här kan du läsa samtliga ärenden och protokoll när det är justerat.

För mer information kontakta:

Henrik Lander (C), ordförande teknik- och fastighetsnämnden, 054- 540 12 78

Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör, 054-540 65 72 

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.