Gå direkt till innehåll
Beslut i korthet teknik- och fastighetsnämnden 11 november

Pressmeddelande -

Beslut i korthet teknik- och fastighetsnämnden 11 november

En förstudie om en skatepark i Edsvalla och en upphandling för ett nytt bostadsområde på Södra Kroppkär. Det är några av de ärenden som behandlades på teknik- och fastighetsnämnden idag.

Motion om skatepark i Edsvalla

Sverigedemokraterna har lämnat in en motion till kommunfullmäktige där de föreslår att kommunen utreder förutsättningarna för att bygga en skatepark i Edsvalla. Utan att på förhand ta ställning i själva sakfrågan så ska en förstudie göras för att kunna se var en skateboardpark skulle kunna placeras i Edsvalla- eller Vålbergområdet. I förstudien, som görs tillsammans med kultur- och fritidsförvaltningen, ska man även titta på hur ägande och skötsel skulle kunna se ut. Genom att föra en dialog med föreningslivet kan man undersöka möjligheterna för en förening, med visst stöd av kommunen, att både bygga och driva en skatepark.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner motionen.

Motion om att hyra ut tomma lokaler

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Karlstadspartiet Livskvalitet att kommunen ska ta fram ett särskilt hyresavtal som gör det möjligt för föreningar att hyra kommunägda lokaler som står tomma till ett förmånligt pris. Förvaltningen håller med om att det vore positivt med hyresgäster i vissa lokaler som idag står tomma. Alla lokaler är inte lämpliga att hyra ut men några av de lokaler som idag är tomma bör kunna hyras ut med en lägre hyra, om föreningarna själva ansvarar för drift och skötsel samt visst underhåll.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner delar av motionen och ger förvaltningen i uppdrag att ta fram ett specifikt hyresavtal och i varje enskilt fall avgöra om byggnaden är lämplig att hyra ut.

Politiskt initiativ om båtpool och förtur i båtplatskön

I maj 2020 fick förvaltningsdirektören i uppdrag av nämnden att utreda möjligheten att starta en båtpool och ge Karlstadsborna förtur i båtkön. Av kommunens 788 båtplatser är det endast 87 stycken som hyrs av någon utanför Karlstads kommun, 79 av dessa är inom Värmland. Förvaltningen kan inte se att förtur i kön för Karlstadsbor skulle leda till så stora märkbara skillnader och ser istället en del bekymmer som skulle kunna uppstå. Till exempel att de som har sommarstugor i Karlstad har svårigheter att få båtplats. När det gäller möjligheterna till en båtpool, som skulle fungera på samma sätt som en bilpool, har kommunen tittat på vilka företag som erbjuder detta. I Stockholm finns ett antal olika men det är dyrt. Det är därför inte ett bra alternativ för att underlätta för personer som av ekonomiska skäl inte kan komma ut på sjön. Men att underlätta för delnings- eller utlåningsfunktioner, som finns för bland annat semesterbostäder, skulle kunna vara ett alternativ. Men eftersom det sker mellan privatpersoner så skulle kommunens roll vara att förmedla information om detta på hemsidan och låta privatpersoner göra upp villkoren för uthyrningen sinsemellan.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner förvaltningens utredning av det politiska initiativet.

Marköverlåtelseavtal för byggnation Sundsta torg

Sundsta torg AB ska bygga bostäder vid Sundsta torg och innan det sker ska ett marköverlåtelseavtal tecknas, då det enligt tidigare avtal beslutats att marken säljas. Eftersom vissa förutsättningar ändrats och delar av detaljplanen ser annorlunda ut kommer det inte längre byggas hyresrätter utan enbart bostadsrätter.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner marköverlåtelseavtalet.

Upphandling för nytt bostadsområde på Södra Kroppkärr

Kommunen har tagit fram ny detaljplan för området norr om Kroppkärrs gård där det planeras för ett nytt bostadsområde med omkring 120 nya bostäder. Tanken är att skapa en låg och småskalig bebyggelse med mycket grön växtlighet emellan som kompletterar och fyller på i de östra delarna av det redan så populära Södra Kroppkärr. Kommunen ska bygga gator, vägar, vattenledningar och annan infrastruktur och påbörjar nu upphandlingen av byggnationen.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att genomföra upphandlingen.

Avtal om drift och skötsel av enskild väg sägs upp

Karlstads kommun och Frykmans Vägs Samfällighet har sedan år 2007 ett avtal om drift och underhåll av den vägsträcka som tillhör samfälligheten. Eftersom kommunen inte har någon skyldighet att sköta vägen och inte får något statsbidrag för skötseln så säger kommunen upp avtalet. Uppsägningstid är på nio månader och ska upphöra 30 september 2021.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden ger förvaltningsdirektören i uppdrag att säga upp avtalet om drift och underhåll av Frykmans väg.

Uppsägning av antennavtal i vattentorn

Sedan flera år tillbaka finns externa antennoperatörer inhyrda i kommunens vattentorn. NIS-direktivet, regler som gäller för leverantörer av samhällsviktig verksamhet, ställer höga krav på säkerhet i nätverk och informationssystem. Eftersom vattenförsörjning räknas som samhällsviktig verksamhet är det inte lämpligt att externa parter har tillträde till vattentornet. Antennoperatörernas avtal på kommunens vattentorn ska därför successivt sägas upp.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att säga upp antennavtalen i kommunens vattentorn. Innan en formell uppsägning ska förvaltningen, i samverkan med Karlstads El- och Stadsnät AB och antennägarna, utreda hur behoven av antennplacering kan lösas på annat sätt än i vattentornen.

Omförhandling av arrende med Vänerhamn

Vänerhamn AB, som är delägt av Karlstads kommun, arrenderar sedan mitten av nittiotalet mark av kommunen. För att få fram ett tydligare och mer långsiktigt avtal med Vänerhamn kommer det gamla avtalet att förhandlas om. Dagens avtal är 20 år gamla, med ett flertal tilläggsavtal, vilket är svårhanterligt. Målsättningen är att tillsammans med Vänerhamn förenkla, modernisera och tydliggöra avtalet så att Vänerhamn får rätt förutsättningar för att växa och utvecklas.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden ger förvaltningsdirektören i uppdrag att säga upp arrendeavtal med Vänerhamn AB för villkorsändring.

Yttrande om laglighetsprövning av parkeringsarrende

Nämndens beslut att godkänna arrendeavtal för parkering till Islamska kulturföreningen har överklagats med stöd av bestämmelserna om laglighetsprövning i kommunallagen. Skälet för överklagan är att kommunfullmäktige ska fatta beslut i principiella frågor och i ärenden av större vikt för kommunen. Att teknik- och fastighetsnämnden därför har överskridit sin befogenhet enligt kommunallagens delegationsregler. Förvaltningsrätten har bett kommunen att yttra sig i målet. I yttrandet klargör nämnden att det ligger inom deras ansvarsområde att fatta beslut om att ingå arrendeavtal. Nämnden delar inte klagandens uppfattning att beslutet att ingå arrendeavtalet är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt för kommunen. Den politiska och principiella inriktningen kring markanvändningen, etableringen och utvecklingen av området har också behandlats av kommunfullmäktige genom antagandet av detaljplanen.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner yttrandet till förvaltningsrätten.

Övriga beslut och yttranden

Här följer en lista över fler ärenden som nämnden hanterade och tog beslut kring.

  • Nämnden godkände ett granskningsyttrande för detaljplanen Jakobsberg Västra.
  • Nämnden godkände ett samrådsyttrande om planprogrammet för brygganläggningar i Klarälven längs Romstad
  • Nämnden godkände ett granskningsyttrande om detaljplanen för Edsgatans gård
  • Nämnden beslutade att ändra tiden för nämndsmötet i december till 16 december.

Här kan du se samtliga ärenden som behandlades på dagens nämnd och handlingarna i varje ärende.

När protokollet är färdigjusterat så hittar du det på samma webbsida.

För mer information kontakta:

Henrik Lander (C), ordförande teknik- och fastighetsnämnden, 054- 540 12 78 

Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör, 054-540 65 72

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.