Gå direkt till innehåll
Beslut i korthet från teknik- och fastighetsnämnden

Pressmeddelande -

Beslut i korthet från teknik- och fastighetsnämnden

Teknik- och fastighetsnämnden beslutade bland annat om att möjliggöra för polistillstånd för att hyra ut elsparkcyklar på offentlig plats och ta ut en avgift för uthyrning av elsparkcyklar. Här kan du läsa mer om några av besluten som fattades vid dagens sammanträde.

Förslag om att polistillstånd ska krävas för uthyrning av bland annat elsparkcyklar på offentlig plats och att avgift tas ut för den offentliga platsen

Kommunen saknar i dagsläget möjligheter att kräva polistillstånd för uthyrning av enpersonsfordon, som till exempel elsparkcykel. Förvaltningen föreslår därför att det ska införas krav på polistillstånd för uthyrning av elsparkcyklar, elcyklar och andra enpersonsfordon som sker på offentlig plats i de lokala ordningsföreskrifterna.

Förvaltningen föreslår att tillstånd ska kunna ges för friflytande mobilitetssystem, vilket betyder att fordon ställs ut i gatumiljön på en fast plats men sedan kan parkeras på annan plats, eller för fasta platser som innebär en fast plats där fordonet måste återlämnas när den använts klart.

I dagsläget finns ingen taxa för ianspråktagande av offentlig plats för uthyrning av enpersonsfordon och därför föreslås ett tillägg i Taxor och taxeföreskrifter för upplåtelse av offentlig plats.

  • Förvaltningen föreslår en avgift om 1 700 kr/fordon och år då upplåtelse avser fast utställningsplats för tillhandahållande av friflytande enpersonsfordon.
  • Förvaltningen föreslår en avgift om 700 kronnor/fordon då upplåtelsen avser fast uppställningsplats för uthyrning och återlämning av uthyrda enpersonsfordon.

Beslut: Nämnden godkänner förslaget till reviderade Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Karlstads kommun och överlämnar till kommunfullmäktige att besluta när föreskrifterna ska träda i kraft. 

Nämnden godkänner förslaget att införa en ny taxa för enpersonsfordon genom en revidering av Taxor och taxeföreskrifter för upplåtelse av offentlig plats, med förändringen att taxan för fast uppställningsplats för tillhandahållande av friflytande fordon ska vara 125 kr per enpersonsfordon och månad som polistillstånd gäller. Taxa för fast uppställningsplats för uthyrning och återlämning av uthyrda enpersonsfordon ska vara 60 kr per fordon och månad som polistillstånd gäller. Taxan gäller från och med det datum som kommunfullmäktige beslutar.

Tillfällig gång- och cykelväg längs Pråmvägen testas i sommar

Förvaltningen har tagit emot ett e-förslag om att bygga en gång- och cykelbana på Pråmvägen. Enligt e-förslaget orsakar avsaknaden av en sammanhängande gång- och cykelväg en rörig och otrygg trafiksituation på platsen.

Den önskade utbyggnaden ligger inom ett område som ingår i Tingvallavisionen och ligger även inom Tyggårdsviken där det på sikt kan bli aktuellt med planarbete. Pråmvägen är också en gata med 30 km/tim och då säger rekommendationer att gående ska separeras men cyklister kan samsas med övrig fordonstrafik. Förvaltningen anser därför att en utbyggnad av cykelbanan inte är aktuell nu. Förvaltningen föreslår istället en kortsiktig tillfällig lösning för att förbättra trafiksituationen längs Pråmvägen.

Förslaget innebär en tillfällig lösning med smalare väg och mötesfickor samt separering av gående med hjälp av gummipollare. I samband med åtgärden behöver parkeringsplatser längs Pråmvägen tas bort. Förslaget är att erbjuda lösningen tillfälligt under juni till november, då möjligheten att vinterväghålla ytan för gående blir svår.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner förslaget.

Tydligare riktlinjer för när kommunen upplåter eller säljer mark

Till kommunens markpolicy hör ett antal kartbilagor som visar vilka områden som kommunen ska upplåta i stället för att sälja mark. Teknik- och fastighetsnämnden har ett uppdrag att se över kartbilagan minst vartannat år och föreslå eventuella förändringar till kommunstyrelsen. Under våren 2022 har en aktualitetsprövning av markpolicyns kartbilagor och ett nytt förslag har tagits fram. Prövningen har gjorts i samverkan med kommunstyrelsens tillväxtutskott.

Nämnden föreslår att gränserna dras om så att de blir mer naturliga och följer exempelvis en väg, ett vattendrag eller en stadsdelsgräns. I de nu gällande kartbilagorna finns en karta för flerbostad, kontor och handel samt en för industri. Eftersom kontor, handel och industri ofta förekommer i samma områden är det fördelaktigt att hantera dessa på likartat sätt när det gäller tomträtter. Det nya förslaget är att det ska finnas en karta för flerbostadshus och en för verksamhetsmark med ändamålen kontor, handel och industri.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner revideringen och skickar den vidare till Kommunstyrelsen.

Övriga beslut

Här är några av de övriga besluten från dagens sammanträde.

  • Yttrande om planprogram för Lungvik godkändes.
  • Yttrande om planprogram för Vång, bäck och Böj godkändes.
  • Budgetuppföljning med helårsprognos efter 4 månader 2022 godkändes.
  • Investerings och underhållsplan 2023 godkändes.

För mer information: 

Här kan du se samtliga ärenden som behandlades på dagens nämnd och handlingarna i varje ärende.

När protokollet är färdigjusterat så hittar du det på samma webbsida.

Kontaktpersoner:

Henrik Lander (C), ordförande teknik- och fastighetsnämnden, 054- 540 12 78

Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör, 054-540 65 72

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.