Gå direkt till innehåll
Beslut i korthet från teknik- och fastighetsnämnden 29 augusti

Pressmeddelande -

Beslut i korthet från teknik- och fastighetsnämnden 29 augusti

En ny cykelväg från Grava kyrka till Solliden och ett fastighetsköp i Väse för att kunna göra en förskola. Det är några av de ärenden som behandlades på teknik- och fastighetsnämnden idag.

Ansökan om bidrag för rening av läkemedelsrester i avloppsvattnet

Teknik- och fastighetsförvaltningen vill söka statligt bidrag för att undersöka möjligheterna att utöka reningen vid Sjöstadsverken så att avloppsvattnet kan renas från läkemedelsrester. Ärendet kom upp som en motion från Socialdemokraterna. Efter att motionen bifölls har VA-avdelningen tittat närmare på möjligheterna för statligt stöd och vill ansöka om bidrag för ett förstudieprojekt om avancerad rening vid Sjöstadsverket.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner förslaget och ger förvaltningen i uppdrag att ansöka om bidrag hos Naturvårdsverket.

E-förslag om cykelväg från Vallargärdet till Molkom

Förvaltningen har fått in ett e-förslag om att bygga en cykelväg från Vallargärdet till Molkom. Förslaget har fått 105 röster. Förvaltningen är positivt inställd till en cykelväg på denna sträcka men eftersom kommunen inte ansvarar för riksväg 63 och inte äger den intilliggande marken så är handlingsutrymmet begränsat. Förvaltning vill därför avslå e-förslaget och skicka det vidare till Trafikverket.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden anser att e-förslaget är besvarat och vidarebefordrar förslaget till Trafikverket.

E-förslag om cykelbana från Grava kyrka till Solliden

Förvaltningen har fått in ett e-förslag om att bygga en cykelväg vid Skårevägen mellan Grava kyrka och villaområdet Solliden. E-förslaget har fått 79 underskrifter. Förvaltningen anser att cykelvägen är en bra idé och skulle kunna genomföras i samband med att Skårevägen får ny beläggning 2019. Men för att cykelvägen ska bli verklighet så måste de tekniska frågorna, som hantering av dagvatten och eventuell översvämningsrisk och dagvattenhanteringen, kunna lösas på ett realistiskt sätt.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden bifaller e-förslaget.

Förändrad avgift för fordonsflytt

Teknik- och fastighetsförvaltningen har som uppgift att flytta och ibland skrota fordonsvrak, fordon som parkerat trafikfarligt eller fordon som hindrar trafiken. För denna flytt tar förvaltningen ut en avgift på 2000 kronor som fordonsägaren måste betala. Den faktiska kostnaden för fordonsflytten är ibland billigare och ibland dyrare. Förvaltningen vill därför att avgiften ska vara rörlig och att ägaren ska betala den faktiska kostnaden för flytt och eventuell skrotning.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner förvaltningens förslag.

Dubbel markanvisning Väse/Kanoten

Lecab fastigheter vill bygga bostäder på den obebyggda tomtmarken som finns kvar i Tullholmsviken, kvarteret Kanoten. För att få bygga där så kommer fastighetsbolaget även bygga bostäder i Väse. Det görs enligt ett beslut som tidigare tagits om dubbel markanvisning som innebär att för att få bygga på en central tomt i Karlstad så ska fastighetsbolaget även bygga i något av Karlstads ytterområden. För att Lecab fastigheter ska få bygga bostäder i kvarteret Kanoten så måste detaljplanen göras om eftersom den nu är avsedd för kontor.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att upprätta avtal gällande dubbel markanvisning och att begära detaljplaneändring.

Revision av försäljning av gamla Stadshuset

På uppdrag av kommunrevisionen har PwC gjort en granskning av besluts- och försäljningsprocessen avseende försäljningen av Karlstad Almen 19, gamla Stadshuset. I revisionen konstateras ”att det utifrån gällande lagstiftning och rättspraxis är svårt att se att processen inte gått till i laga ordning”. Men kommunrevisionen anser att det saknas övergripande riktlinjer för försäljning av kommunens egendom. Förvaltningen instämmer i att rutiner för fastighetsförsäljningar ska vara tydliga och det bör studeras hur olika förfarande kan samlas i ett antal riktlinjer för att göra valen mer överskådliga.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner förvaltningens förslag förslag att i arbetet med översyn av kommunens markpolicy arbeta in revisionens förslag.

Köp av fastighet för förskola i Väse

Förvaltningen vill köpa en fastighet i Väse vid Granberga vårdboende för att kunna göra om den till en förskola. Förskolan är tänkt att rymma ungefär 60 barn.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner förvaltningens förslag.

För mer information kontakta:

Nämndens ordförande Henrik Lander (C) 054-540 12 78 eller teknik- och fastighetsdirektör Per-Anders Bergman på 054-540 65 72 

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.