Gå direkt till innehåll
Beslut i korthet från teknik- och fastighetsnämnden 18 april

Pressmeddelande -

Beslut i korthet från teknik- och fastighetsnämnden 18 april

Teknik- och fastighetsnämnden beslutade om förvaltningens strategiska plan och budgetramar 2019-2021 och beslutade om ett remissyttrande om en ny organisation för parkeringsfrågor. Det är några av de ärenden som behandlades på nämnden idag.

Motion om miljözon för varutransporter

Socialdemokraterna har i en motion begärt att kommunen utreder möjligheten att inrätta en miljözon för varutransporter i Tingvallastaden. Syftet är att dels minska utsläppen från fordonstrafik och även sänka bullernivån. Teknik- och fastighetsförvaltningen tycker det är bättre att vänta med en utredning eftersom Tingvallastaden står inför stora förändringar och ombyggnationer där bland annat trafiken kommer påverkas.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden avslår motionen i avvaktan på ombyggnationer inom Tingvallaprogrammet.

Remiss om organisation för parkeringsfrågor

Utredningen om en organisation för att gemensamt hantera parkeringsfrågor i Karlstad är på remiss. Det nya parkeringsbolaget föreslås ha ansvar för all avgiftsbelagd parkering på allmän platsmark, utveckla parkeringslösningar, ta fram förslag till styrdokument för all parkeringsverksamhet som till exempel zoner och avgifter. Förvaltningen är på det hela nöjd med utredningen men tycker att det nya bolaget ska ha hand om ett större område än endast avgiftsbelagd parkering inom allmän platsmark. Teknik- och fastighetsförvaltningen anser att arbetet fortsatt ska ledas av kommunledningskontoret.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner förvaltningens förslag till yttrande med tillägget att all parkering inom allmän platsmark i hela kommunen bör överföras till det nya parkeringsbolaget.

Planändring på Klara för Wermland opera

Byggnaden som Wermland opera bedriver sin verksamhet i ägs av Karlstads kommun. Operan vill nu utveckla verksamheten med en restaurang intill teaterbyggnaden. För att det ska vara möjligt så krävs en ändring i detaljplanen.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden beslutade att begära planändring hos stadsbyggnadsförvaltningen.

Strategisk plan och budgetramar 2019-2021

Förvaltningen presenterade sin strategiska plan och budgetramar för 2019-2021. Planen innehöll planer för drift och investeringar för samtliga fem avdelningar inom förvaltningen. Budgetskrivelsen i sin helhet finns på webben.

Här kan du hitta hela budgetskrivelsen

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner förvaltningens förslag med undantag för Café i stadsträdgården som får prövas på nytt när resecentrum står klart, samt avstyrka rivningen av Ha-gården i avvaktan på framtida inriktning

Granskning redovisning av kommunal markexploatering

PWC har på uppdrag av kommunrevisionen gjort en granskning av redovisningen av exploateringsprojekt. Allt från hur de budgeteras, redovisas och följs upp inom kommunen. Överlag är PWC nöjda med hur exploateringsprojekten redovisas. Kalkyler och budgetar följer fattade beslut och principer och redovisningen är rätt klassificerad. Det som behöver ändras gäller hur intäkterna ska redovisas.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner förvaltningens redogörelse och lämnar den till kommunrevisionen

Nya riktlinjer för fettavskiljare

Förvaltningen vill tydliggöra riktlinjerna för fettavskiljare. Syftet är att kunna säkerställa och följa upp så att fettavskiljare finns på ställen där livsmedel hanteras. Fettproppar i ledningsnätet kan orsaka stopp och översvämningar. Därför vill förvaltningen att mängden fett i våra avlopp ska minskas.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner förvaltningens förslag till riktlinjer.

Stenbron AB vill friköpa tomt från kommunen

Stenbron AB vill friköpa ett delområde av Norrstrand 1:1, inom kvarteret Snickaren som ligger på Sundsta torg. Förvaltningen anser att det inte följer kommunens principer för markförsäljning. I principen står det att försäljningen enbart får ske om det finns särskilda skäl av allmänt intresse. Det anser inte förvaltningen att det gör i detta fall.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner förvaltningens förslag och avslår Stenbron ABs förfrågan.

Genomförandeavtal för byggnation vid Haga entré

Förvaltningen vill fortsätta arbetet med exploatering vid Haga entré där det planeras för nya bostäder och en förskola. Förvaltningen föreslår att genomförandeavtal tecknas med HSB produktion Värmland HB och Fastighets AB L E Lundbergs

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner förvaltningens förslag

För mer information kontakta:

Nämndens ordförande Henrik Lander (C) på tel 054-540 12 78 eller teknik- och fastighetsdirektör Per-Anders Bergman på tfn 054-540 65 72

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.