Gå direkt till innehåll
Beslut i korthet från teknik- och fastighetsnämnden 16 oktober

Pressmeddelande -

Beslut i korthet från teknik- och fastighetsnämnden 16 oktober

En ny markpolicy, servicegarantier och upphandling av byggnationen Vikenförbindelsen. Det är några av de ärenden som behandlades på teknik- och fastighetsnämnden idag.

Två servicegarantier avslutas

Förvaltningen har sedan 2012 haft tre servicegarantier, “Mark för näringslivet”, “Besked om nyttoparkering för företagare inom tio dagar” och “Vi garanterar kvalitetssäkrade lekplatser”. Syftet med servicegarantierna är att förtydliga vilken service Karlstadsbor och företagare kan förvänta sig och att klargöra vad som händer om kommunen inte når upp till utlovad servicenivå. Förvaltningen vill nu avsluta servicegarantierna som handlar om mark till näringslivet eftersom den är svår att följa upp. Servicegarantin om nyttoparkering föreslås också avslutas eftersom förvaltningen har levt upp till garantin under flera år. Det är svårt att veta om garantierna är angelägna för målgruppen och från år 2019 ska nya eller reviderade servicegarantier beslutas av respektive nämnd i samband med hantering av strategisk plan och budget. Nämnden har då möjlighet att koppla servicegarantierna till nämndens uppdrag och nämndmål för att skapa aktuella och verksamhetsutvecklande garantier som är viktiga för medborgaren

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner förvaltningens förslag och avslutar två av garantierna.

Revisionsrapport om fastighetsförsäljningar och upphandling

Kommunrevisionen gjorde under hösten 2018 och våren 2019 en granskning rörande fastighetsförsäljningarna och upphandlingar av entreprenader. Granskningen genomfördes av konsulter från Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB (PwC). Förvaltningens uppfattning är att revisionen inte hittade några felaktigheter inom de områden som analyserades. Däremot framkom att det borde förtydligas hur priser bestäms för småhustomter samt vilka dokumenterade rutiner som bör finnas vid partneringentreprenader samt vid friköp av småhustomter. Förvaltningen kommer jobba in dessa förtydliganden i rutiner och beslut.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner redogörelsen och lämnar den till kommunrevisionen.

Markpolicy med kompletterande riktlinjer på remiss

Teknik- och fastighetsförvaltningen har tillsammans med kommunledningskontoret tagit fram en ny markpolicy för kommunens mark. En policy som beskriver kommunens vilja och inriktning gällande det kommunala markinnehavet. I detta arbete har även riktlinjerna för prissättning av kommunal mark samt riktlinjer för markanvisning uppdaterats utifrån lagkrav och tidigare beslut. En ny riktlinje för exploatering har tagits fram utifrån nu gällande lag. Teknik- och fastighetsförvaltningen vill ta in synpunkter på dessa dokument genom att skicka ut handlingarna på en internremiss till stadsbyggnadsnämnden, miljönämnden, kultur- och fritidsnämnden och kommunstyrelsen. Remisstiden är tom 31 december. Handlingarna kommer att presenteras för fastighetsägarna på ett informationsmöte för att få exploatörernas syn på olika ställningstagande.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner utkastet till markpolicy med nya riktlinjer och att dessa sänds ut på remiss.

Begäran om ny detaljplan för Välsviken

För att kunna använda ett markområde väster om Välsvikens handelsområde intill E18 till bland annat handel vill förvaltningen att det görs en detaljplan för området. Markområdet skulle kunna användas för verksamheter och handel i en till två plan. Det finns ingen gällande detaljplan för platsen men området ingår i den fördjupade översiktsplanen för Välsviken.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden begär en ny detaljplan hos stadsbyggnadsnämnden för planläggning av ett markområde av fastigheten Karlstad Välsviken 2:1 och Karlstad Välsviken 2:2 för ändrad användning till handel.

Rivning av byggnader på jordbruksarrenden

Karlstads kommun har idag ett 60-tal jordbruksarrenden. På några enstaka jordbruksarrenden står byggnader som kommunen äger. Vid en genomgång av kommunens jordbruksarrenden har det framkommit att några byggnader inte längre nyttjas av arrendatorerna och att några är i så pass dåligt skick att de börjat rasa in och därmed utgör en direkt fara vid nyttjande. Teknik- och fastighetsförvaltningen föreslår därför att tre byggnader som är i dåligt skick rivs.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner förslaget.

Upphandling byggnation Vikenförbindelsen

För att minska trafikmängden i centrum så måste framkomligheten på Tullhusgatan, Sjömansgatan, Jungmansgatan, Klaraborgsgatan och Karl IX bro bli bättre. Genom att bygga om gatan och korsningspunkterna kan biltrafiken flyta smidigare. Vikenförbindelsen är även en satsning på hållbart resande där gående, cyklister och kollektivtrafikens framkomlighet förbättras.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att genomföra upphandlingen.

Extrainsatt nämnd

Teknik- och fastighetsnämnden kommer att ha ett extrainsatt nämndsammanträde 25 oktober för att behandla två ärendet som skjutits fram från dagens nämnd. Det handlar om följande två ärenden:

  • Genomförandeavtal för Skutbergets sagovärld
  • Ersättningslokaler för Hagaborgs förskola

Nämnden hanterade även ett samrådsyttrande för detaljplanerna Mekanisten 7 med flera på Norrstrand och Knappstad 2:8.

Här kan du hitta samtliga handlingar, yttranden och läsa det fullständiga protokollet när det är färdigjusterat.

För mer information kontakta:

Henrik Lander (C), ordförande teknik- och fastighetsnämnden 054- 540 12 78

Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör 054-540 65 72

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.