Gå direkt till innehåll
Skiss på höghuset på fastigheten Lagercentralen 3
Skiss på höghuset på fastigheten Lagercentralen 3

Pressmeddelande -

Beslut i korthet från stadsbyggnadsnämnden i april

Under aprilnämnden fick förvaltningen i uppdrag att i samverkan med andra berörda ta fram ett nytt stadsmiljöprogram. Det nybyggda höghuset på Tullholmen fick bygglov i efterhand för fasadbelysning och ett uppdrag att ta fram detaljplan för Skåre centrum gavs.

Uppdrag – nytt stadsmiljöprogram

Nuvarande stadsmiljöprogram för Karlstad godkändes i kommunfullmäktige 2007 och har sedan dess legat till grund för insatser inom stadsmiljön i centrala Karlstad. Programmet är idag utdaterat och i stort behov av att förnyas.

Stadsmiljö och kvalitativa livsmiljöer har fått ett allt större fokus i tillväxtarbetet och det finns ett stort behov av ett nytt stadsmiljöprogram som lägger fast inriktningen och ambitionsnivån för våra gemensamma livsmiljöer i kommunen.

Beslut: Uppdrag ges att i samverkan med berörda förvaltningar och externa parter ta fram ett nytt stadsmiljöprogram

Bygglov för fasadbelysning

Bygglov söks i efterhand för fasadbelysning av flervåningshus på fastigheten Lagercentralen 3 som är det höga nybyggda huset i hörnet av Packhusallén och Tullhusgatan. Belysningen monterades i samband med att huset byggdes men behandlades inte i den bygglovsansökan som då gjordes. Den kräver därför bygglov i efterhand.

Bygglov kan lämnas i efterhand då belysningen anses förhöja byggnadens utseende på ett tilltalande sätt i stadsbilden samtidigt som den inte påverkar byggnadens arkitektur eller kringliggande miljö negativt.

Beslut: Bygglov, start- och slutbesked lämnas. En byggsanktionsavgift ges också.

Bygglov för fasadändring på flerbostadshus

På fastigheten Enigheten 17 som ligger längs Kungsgatan på Stora torget har en fasadändring genomförts. Ändringen innebär att man gjort den nedre delen av fasaden i ljusare trä och den övre i ljusblått kakel. Dessutom planeras byte av dörrar och fönster och bygglov söks också för dessa åtgärder.

Bygglov kan beviljas i efterhand för fasadändringen då fasaderna längs Kungsgatan redan har en stor variationsrikedom vad gäller material och kulörer.

Beslut: Bygglov och startbesked lämnas, dessutom ges en byggsanktionsavgift för fasadändringen.

Planbesked för Skåre centrum

En planändring önskas för att göra det möjligt att utveckla och förbättra Skåre centrum – möjliggöra en bättre service, bra boende och attraktiva boendemiljöer.

Ett tidigare planuppdrag finns för parkytan i centrum men arbetet har avstannat på grund av att översvämningsproblematiken krävde mer omfattande arbete. Att slå samman det nya önskemålet med det befintliga uppdraget kan ge en fördelar för arbetet.

Beslut: Tidigare givet uppdrag avslutas och ersättas av nytt uppdrag att ta fram detaljplan för Skåre centrum

Kontakt

Anders Tallgren, (S), ordförande, telefon. 054-540 10 45

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.