Gå direkt till innehåll
Bageriet i Tullholmsviken omvandlas till opera
Bageriet i Tullholmsviken omvandlas till opera

Pressmeddelande -

Beslut i korthet från stadsbyggnadsnämnden

Stadsbyggnadsnämnden lämnade idag bygglov för 183 bostäder varav 18 villor. En detaljplan som kan ge upp till 600 nya bostäder, lokaler för service och verksamheter i kvarteret Skepparen antogs. Bageriet i Tullholmsviken fick bygglov för ombyggnad till opera och förvaltningen fick två detaljplanuppdrag.

Tidsbegränsat bygglov för förskola

På fastigheten Lasarettet 2, mellan Frödingparken och Västra Kanalgatan, finns idag en paviljong uppställd för att avlasta under en period med stor efterfrågan av förskoleplatser i de centrala delarna av Karlstad. Paviljongen har haft ett tidsbegränsat bygglov sedan september 2016. Nu önskas förlängning av bygglovet till december 2026.

Beslut: tillfälligt bygglov lämnas

Flerbostadshus i Färjestad

Bygglov söks för att bygga fem flerbostadshus på fastigheten Färjestad 2:26 som ligger bortom djursjukhuset, utmed Norra Infarten. Förslaget består av tvåvåningshus som totalt ger 34 bostäder fördelat på två till fyra rum.

Beslut: bygglov lämnas

Flerbostadshus i Kronoparken

På fastigheten Kronojägaren 3, på Flöjtgatan, finns önskemål att bygga till tre befintliga byggnader med en våning. Förslaget ger 43 nya bostäder i storleken ett rum och kök.

Beslut: bygglov lämnas

Om- och tillbyggnad av Bageriet

I Tullholmen, mellan Tullholmsgatan, och Näbbgatan finns idag en äldre industribyggnad som använts som bageri, Bageriet 1. Nu söks bygglov för en om- och tillbyggnad för att ändra användningen till opera. Byggnaden ska få en tillbyggnad i markplan och en påbyggnad av en ytterligare våning.

Beslut: bygglov lämnas

Enbostadshus i Höja

På fastigheten Höja 1:74 och 1:75, intill golfbanan, planeras 18 enbostadshus. Byggnaderna får ett plan och kommer att ha storlekarna 142 till 167 kvadratmeter. En gemensam gårdsbyggnad, lekplats, garage och miljöbyggnad planeras också i området.

Beslut: Bygglov lämnas

Flerbostadshus i Jakobsberg

På fastigheten Harklövern 1 i den nya stadsdelen Östra Jakobsberg har bygglov sökts för två flerbostadshus med fem våningar varav en i suterräng. Totalt kommer de två byggnaderna få 88 bostäder i storlekarna ett till tre rum.

Beslut: Bygglov lämnas

Detaljplan kvarteret Skepparen

En detaljplan har tagits fram för kvarteret Skepparen, del av Tullholmen. Området består i dag av byggnader som används för utbildning och verksamheter. Förtätning med bostäder runt omkring området har redan påbörjats. I denna detaljplan har stadsutveckling med blandning av bostäder, varsamheter och service gjorts möjlig. Bostadsbebyggelse inom området föreslås att varvas med skolbyggnader, verksamheter såsom hotell, handel, och kontor. Antalet våningar blir i huvudsak tre till sju och ett punkthus kan byggas med 12 våningar.

Totalt kan byggrätterna i planen uppgå till drygt 70 000 kvadratmeter. Om skolverksamheten i framtiden skulle avvecklas kan antalet bostäder ökas till ca 600 lägenheter.

Beslut: detaljplanen godkännes för vidare beslut i kommunfullmäktige

Övriga beslut

Flera andra beslut fattades, här är några av dem:

  • Stadsbyggnadsförvaltningen får i uppdrag att göra en bebyggelseutredning för Abbortan.
  • Stadsbyggnadsförvaltningen får i uppdrag att arbeta fram en detaljplan för fastigheten Svalan 2, Färjestad
  • Ändrad detaljplan för Stodene 1:193 antas
  • Stadsbyggnadsförvaltningen får i uppdrag att arbeta fram en detaljplan för fastigheten Affärsmannen 2, Norrstrand.
  • Bygglov för väderskydd på Södra Kroppkärr
  • Bygglov för mobilmast och teknikhus på fastigheten Björknäs 1:8
  • Bygglov för återvinningsstation på fastigheten Karmen 4
  • Motion om att genomföra en oberoende handelsutredning avslogs



Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.