Gå direkt till innehåll
Nämnden beslutade bland annat om åtgärder för ökad biologisk mångfald. Ett exempel på det är att bekämpa den invasiva arten vattenpest i Stodenetjärn och Rudstjärn.
Nämnden beslutade bland annat om åtgärder för ökad biologisk mångfald. Ett exempel på det är att bekämpa den invasiva arten vattenpest i Stodenetjärn och Rudstjärn.

Pressmeddelande -

Beslut från teknik- och fastighetsnämnden 23 mars

Teknik- och fastighetsnämnden beslutade bland annat om åtgärder för biologisk mångfald och exploateringsavtal med Lidl och Nyfosa för att utveckla Viken. Här kan du läsa mer om några av besluten som fattades vid dagens sammanträde.

Detta ska göras för ökad biologisk mångfald i Karlstad

Teknik- och fastighetsnämnden beslutade under 2021 att den biologiska mångfalden vid kommunens fastigheter och parker ska utvecklas. Idag godkände nämnden planen över planerade åtgärder.

Här är några exempel på vad teknik- och fastighetsförvaltningen ska göra för att gynna biologisk mångfald:

  • Se över ytor där medborgare kan ha egna odlingar, så kallad stadsodling.
  • Byta ut vanliga klippta gräsmattor mot äng vid pumpstationer.
  • Skapa insektshotell i parker.
  • Skapa faunadepå på Borgmästarholmen.
  • Bekämpa den invasiva arten vattenpest i Stodenetjärn och Rudstjärn.
  • Utreda utbildningspaket till skolor.
  • Utreda om det går att fylla hål efter vatten- och avloppsarbeten med annan jord som gynnar ängsväxter.
  • Bekämpa invasiva arter på park- och naturmark med hjälp av skolungdomar.

Beslut: teknik- och fastighetsnämnden beslutade att godkänna förvaltningens rapport om planerade åtgärder.

Exploateringsavtal med Lidl och Nyfosa för bostäder och handel i Viken

Inför att detaljplanen för kvarteret Skepparen i Viken ska tas upp för antagande behöver kommunen teckna exploateringsavtal med tomträttsinnehavare och fastighetsägare som reglerar parternas åtaganden och skyldigheter i genomförandet av detaljplanen.

I det här kvarteret ligger den så kallade Lidltomten som Lidl äger och de har även en tomträtt. På dessa ytor tillåter den föreslagna detaljplanen bostäder i fem till tolv våningar beroende på placering med handel i bottenplan.

Även Nyfosa är en stor fastighetsägare i kvarteret och på sina ytor har de möjlighet att ha skola och bostäder men det finns även möjlighet att utveckla området utan skola.

Beslut: Upprättade förslag till exploateringsavtal med Lidl Sverige AB respektive Nyfosa Skepparen 15 AB godkändes.

Markanvisning för bostäder på Södra Kroppkärr - nu kan företag lämna anbud för att få bygga

Just nu pågår byggnation av infrastruktur och bostäder på den östra delen av Södra Kroppkärr. Detaljplanen tillåter ytterligare bostäder och nu beslutade teknik- och fastighetsnämnden hur markanvisningen ska gå till för att avgöra vilka som får bygga på den sydöstra delen av det planerade området. Nu kan alltså företag lämna anbud för att bygga husen som detaljplanen tillåter. Förhoppningen är att kunna tilldela marken i juni 2022.

Beslut: Nämnden godkände förslag till anbudsunderlag för markanvisning inom detaljplan för Östra kroppkärr

Markanvisning för drivmedelsstation i Välsviken - nu kan företag lämna anbud för att få bygga

Detaljplanen för denna del av Välsviken innebär att det får byggas en cirkulationsplats och drivmedelsstation med handel. Nu beslutade teknik- och fastighetsnämnden hur markanvisningen ska gå till för att avgöra vilka som får bygga drivmedelsstationen. Företag kan nu lämna anbud och kommunen hoppas kunna utse vem som får markanvisningen i juni 2022.

Beslut: Nämnden godkände förslag till anbudsunderlag för markanvisning för drivmedel/handel inom detaljplan för del av Välsviken.

Upphandling för ombyggnad av 4H-gården

4H-gården behöver renoveras och byggas om för att uppfylla alla lagkrav och uppdatera utslitna ytskikt. I dagsläget har verksamheten dispens från Länsstyrelsen för vissa lagkrav men för att utveckla sin verksamhet behöver lokalerna byggas om. Nu ska kommunen upphandla en totalentreprenör för att utföra jobbet. Lokalerna beräknas stå klara sommaren 2023.

Beslut: Teknik- och fastighetsförvaltningen får i uppdrag att genomföra upphandling för ombyggnation av 4H-gården.

Förslag: bra med förbud mot att parkera elsparkcyklar på cykelbanor

Infrastrukturdepartementet har skickat ut ett lagförslag på remiss om att införa förbud mot att parkera elsparkcyklar på gång- och cykelbana om det inte finns en utsedd uppställningsplats. Inför att Karlstads kommun ska svara på denna remiss yttrar sig nu teknik- och fastighetsnämnden i frågan till kommunstyrelsen.

Teknik- och fastighetsnämnden ser positivt på att införa ett sådant här förbud. De ser också gärna att elsparkcyklarna definieras som ett eget fordonsslag i trafiklagstiftningen eftersom det skulle ge kommunen fler möjligheter att reglera just elsparkcyklarna utan att samma regler måste gälla vanliga eltrampcyklar.

Beslut: Teknik- och fastighetsförvaltningens förslag till remissyttrande godkänns och skickas till kommunstyrelsen.

Förslag: transporttjänster i kommunen ska vara certifierade enligt Fair Transport

Socialdemokraterna föreslår i en motion att utreda förutsättningarna för att Karlstads kommun ska ställa krav i upphandlingen av transporttjänster att alla företagen ska vara certifierade enligt Fair Transport. Fair Transport är transportbranschens hållbarhetscertifiering som säkerställer att transporter utförs ansvarsfullt, trafiksäkert och hållbart.

Teknik- och fastighetsnämnden anser att det här är en bra idé. Förvaltningens egen åkeriverksamhet klarar i huvudsak grunduppgifterna och kriterierna för Fair transport och det gör även de flesta upphandlade företag.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden föreslår att kommunstyrelsen bifaller motionen.

För mer information:

Här kan du se samtliga ärenden som behandlades på dagens nämnd och handlingarna i varje ärende.

När protokollet är färdigjusterat så hittar du det på samma webbsida.

Kontaktpersoner:

Henrik Lander (C), ordförande teknik- och fastighetsnämnden, 054- 540 12 78

Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör, 054-540 65 72

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.