Gå direkt till innehåll
​Beslut från teknik- och fastighetsnämnden 20 juni

Pressmeddelande -

​Beslut från teknik- och fastighetsnämnden 20 juni

En avsiktsförklaring för att bygga om Vikentunneln till en bredare passage och upphandling av en ny bro över Örsholmsälven för att underlätta trafiksituationen. Det är några av de ärenden som behandlades på teknik- och fastighetsnämnden idag.

Avsiktsförklaring Vikenpassagen

När nya resecentrum byggs och det anläggs ett nytt spår vid Karlstad central ska Vikentunneln under järnvägen göras om till en bredare passage. Trafikverket ansvarar för byggnationen av ett nytt spår och en ny mittplattform medan kommunen står för en del av kostnaden för nya Vikenpassagen. I en avsiktsförklaring redogör parterna för vilka kostnader och åtaganden som Karlstads kommunen står för och vad som hamnar på Trafikverket när den nya Vikenpassagen byggs.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner avsiktsförklaringen och ger förvaltningen i uppdrag att upprätta erforderliga genomförandeavtal inklusive medfinansiering och marköverlåtelse med Trafikverket.

Upphandling av ny bro över Örsholmsälven

För att underlätta trafiksituationen mellan Örsholmen och Lamberget vill kommunen bygga en ny bro över Örsholmsälven. Elverumsbron som går över älven idag kommer i framtiden inte längre användas för biltrafik utan kommer bli en gång- och cykelbro. Den nya bron är tänkt att förenkla förbindelsen för biltrafik genom östra delen av Karlstad och samtidigt avlasta Tormestad från trafik. Förvaltningen vill nu påbörja upphandlingen för att anlägga den nya bron.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden ger förvaltningens i uppdrag att genomföra upphandlingen

Samråd för detaljplan av temapark på Skutberget

Teknik- och fastighetsförvaltningen är positivt inställda till detaljplanen för temapark på Skutberget, som nu är på samråd. Förvaltning uppskattar att användningen av marken för temaparken är återhållsamt och försiktig. Förvaltningen skulle även vilja att det prövas om det kan införas en planbestämmelse för att förhindra att naturmark används för till exempel maskinuppställning eller uppläggning av massor när temaparken byggs.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner samrådsyttrandet

Samråd för vision och planprogram för Skutbergets frilufts- och rekreationsområde

Teknik- och fastighetsförvaltningen ser positivt på att utveckla friluftsområdet på Skutberget så att en större del av området kan komma till användning. Visionen är välformulerad och graden av utveckling är anpassad för att områdets karaktär ska kunna bevaras.

Förvaltningen har några synpunkter när det gäller placeringen av den nya motionscentralen och båtrampen. Förvaltningen ser gärna att den tillgänglighetsanpassade slingan på östra sidan förlängs och att det går att få ersätta den hundbadplats som försvinner.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner samrådsyttrandet

För mer information kontakta:

Nämndens vice ordförande Anders Tallgren (S) 054-540 10 45 eller teknik- och fastighetsdirektör Per-Anders Bergman på 054-540 65 72 

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.