Gå direkt till innehåll
Solceller till fem kommunala lokaler är resultaten av ett av teknik- och fastighetsnämndens beslut idag. Arkivbild på solceller från Karlstads racketcenter.
Solceller till fem kommunala lokaler är resultaten av ett av teknik- och fastighetsnämndens beslut idag. Arkivbild på solceller från Karlstads racketcenter.

Pressmeddelande -

Beslut från teknik- och fastighetsnämnden 15 december

Pengar till solceller och träbyggnationer samt förslag om satsning på uteträning är några av resultaten efter dagens beslut av teknik- och fastighetsnämnden i Karlstad. Här kan du läsa om några av dagens beslut.

Förslag: extrasatsning på uteträning närmsta två åren

Förstärka motorikbanan i anslutning till I2-skogen, förstärka hinderbanan i Kronoparksskogen och satsa extra på ett planerat utegym i Tyrskogen. Det är några av de satsningar som teknik- och fastighetsnämnden vill göra med de extrapengar som avsattes i kommunens budget för att förstärka aktivitets- och äventyrsytor för träning, lek och friluftsliv.

Under 2022 och 2023 har kommunen 1,5 miljon kronor per år att göra satsningar i I2-skogen, Tyrskogen och Kronoparksskogen. Tillsammans med kommunstyrelsen och kultur och fritidsnämnden har teknik- och fastighetsnämnden tagit fram förslag till hur dessa pengar kan fördelas. Förslaget ska nu vidare till kommunstyrelsen för beslut.

Beslut: Föreslå till kommunstyrelsen att fördela nämndens särskilda investeringsmedel om 1,5 miljoner årligen 2022-2023 för att förstärka aktivitetsytor med 150 000 kr årligen till Tyrskogen, 600 000 kronor årligen till I2-skogen och 750 000 kronor årligen till Kronoparkogen.

2,57 miljoner till solceller och trä i byggnationer

För 2022 fanns 2,57 miljoner kronor för klimatåtgärder som inte har fördelats till särskilda projekt. Nu beslutade teknik- och fastighetsnämnden att dessa pengar ska gå till solceller på fem kommunala byggnader och träbyggande i två byggprojekt.

Pengarna ska gå till de insatser som gör största möjliga klimatnytta och därför föll valet på bland annat solceller till Skattkärrs skola och både solceller och trästomme till Stockfallets skola. Insatserna kommer totalt att minska utsläppen av koldioxid med 257 ton och sänka driftkostnaderna på berörda fastigheter med cirka 100 000 kr/år.

Pengarna kommer från de 50 miljoner kronor som fullmäktige beslutade om 2020 för satsningar på minskade klimatutsläpp.

Hela fördelningen

Åtgärd

Investering kronor

Solceller Färjestads ridklubb

225 000

Solceller Skattkärrsskolan

750 000

Solceller Stockfallets skola

750 000

Limträväggar och trappor Stockfallets skola

425 000

Trästomme på plan 1 Stockfallets skola

300 000

Solceller Örsholmens gård

90 000

Solceller Kroppkärsskolan

40 000

Beslut: Ofördelade 2,57 miljoner kronor i 2022 års investeringsbudget för satsningar på minskade klimatutsläpp fördelas till fler solceller och träinslag i kommunala byggnader.

Förslag på exploateringsavtal med Jernhusen för Karlstads resecentrum

Karlstads kommun har sedan tidigare ett samverkansavtal med Jernhusen Stationer AB, Trafikverket och Region Värmland för att utveckla Karlstads resecentrum utifrån detaljplanen för området. Nu tar kommunen nästa steg och tecknar ett exploateringsavtal med Jernhusen Stationer AB för att tydliggöra ansvar och kostnader kopplat till marken och byggrätterna i området.

Syftet med detaljplanen för Karlstads nya resecentrum är att öka det kollektiva resandet, skapa en attraktiv mötespunkt i Karlstad med resenären i fokus och en levande länk mellan centrala stadsdelar. Nya byggrätter har skapats i området som gör det möjligt att stärka utbudet och attraktiviteten.

Beslut: Nämnden föreslår till kommunstyrelsen att exploateringsavtal godkänns och förvaltningen får i uppdrag att upprätta genomförandeavtal och marköverlåtelser med Jernhusen Stationer AB. Kommunfullmäktige fattar slutgiltigt beslut.

Bästa förslaget får bygga lägenheter på Stockfallet

Ett område inom Stockfallet med kommunala byggrätter är fortfarande inte bebyggt och bostadsaktörer har visat intresse av att bygga flerbostadshus på fastigheten; Barkspaden 1. Nu beslutade teknik- och fastighetsnämnden att marken ska upplåtas med tomträtt och markanvisas via anbudsförfarande. Det innebär att bostadsaktörer får lämna in ett anbud som fungerar som en intresseanmälan. Utifrån detta kommer kommunen att välja ut några få intressenter som får redovisa skisser och idéer vid ett personligt möte. Kommunen väljer sedan en vinnare utifrån bland annat miljökrav och gestaltningen av byggnaden. Enligt tidplanen ska vinnaren utses i april 2022.

Beslut: Förslag för anbudsförfarande för markanvisning inom Barkspaden 1 på Stockfallet godkänns.

Övriga beslut 

Här är fler ärenden som nämnden hanterade och tog beslut kring.

  • Nämnden godkände inhyrning av lokal på Stormgatan 20 för Intresseskolan inom barn- och ungdomsförvaltningen.
  • Motion om att stärka Karlstads arbetssätt för företagsetableringar anses besvarad då förvaltningen redan jobbar med uppdrag med samma målsättning.
  • Motion om att ta fram en träbyggnadspolicy avslås då det redan finns riktlinjer för träbyggande i nämndens byggriktlinje för material, energi och miljö.
  • Yttrande om detaljplanen för Brödet 1 m fl godkändes.
  • Yttrande om detaljplan för del av kvarteret Enigheten godkändes.
  • Yttrande om bebyggelseutredning för Grava kyrka- Sanna godkändes

För mer information: 

Här kan du se samtliga ärenden som behandlades på dagens nämnd och handlingarna i varje ärende.   

När protokollet är färdigjusterat så hittar du det på samma webbsida.   

Kontaktpersoner:

Henrik Lander (C), ordförande teknik- och fastighetsnämnden, 054- 540 12 78      

Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör, 054-540 65 72   

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.