Gå direkt till innehåll
Till vänster Steffensminne från flygfoto, till höger förslag på ny bebyggelse på samma plats.
Till vänster Steffensminne från flygfoto, till höger förslag på ny bebyggelse på samma plats.

Pressmeddelande -

Beslut från stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott, Karlstads kommun 11/9

Vid stadsbyggnadsnämndens arbetsutskotts sammanträde 11 september beslutade utskottet om tre detaljplaner. Samråd ska ske för detaljplaner om 70 nya bostäder vid Steffensminne och om kontor och 300 bostäder vid Kasernhöjden. Detaljplan för Bomstad camping ska ut på granskning. Berörda kan nu lämna sina synpunkter.

Samråd om detaljplan för 70 nya bostäder vid Steffensminne

Behovet av bostäder är stort i Karlstad och för att möta efterfrågan på småhus och villatomter har kommunen tagit fram ett förslag till detaljplan för Steffensminne vid Edsgatan.

Sammanlagt gör detaljplanen det möjligt att bygga runt 70 nya hushåll, varav cirka 55 villatomter. Resten kan fördelas mellan mindre flerfamiljshus, radhus och parhus. Enligt förslaget finns det bestämmelser om minsta tomtstorlekar på 1000 respektive 900 kvadratmeter för att det inte ska bli för små tomter.

Detaljplanen föreslår även att en del mark planläggs som naturmark och gör plats för en kommunal lekplats. Förslaget till detaljplan gör det också möjligt att bygga förskola eller förening/-samlingslokal.

Beslut: Stadsbyggnadsförvaltningen får i uppdrag att genomföra samråd.

Samråd om detaljplan för 300 bostäder och höghus vid Kasernhöjden

Fastighetsägaren på Kasernhöjden vill komplettera det gamla militärområdet med nya byggnader. I ett förslag till ny detaljplan skulle det bli möjligt med tre bostadskvarter mot Infanterigatan i väster. I öster kan det bli små kontorsvillor som varsamt placeras in i naturmarken ner mot E18. I norra delen av Kasernhöjden, intill norra fältet, kan det bli ett parkeringshus. Vid det lilla torget i norra änden kan ett nytt trevåningshus komplettera torget. Förslaget till detaljplan skulle också tillåta ett kontorshus mitt emot polishuset och ett 32 våningar högt hus skulle kunna byggas vid skärningen mellan Kasernhöjdens och Norra fältets entréer.

De gamla kasernerna berörs inte av den nya detaljplanen utan bevaras som de är.

Se separat pressmeddelande.

Beslut: Stadsbyggnadsförvaltningen får i uppdrag att genomföra samråd.

Granskning av detaljplan för Bomstad camping

Bomstad camping har länge varit en plats för bad och campingverksamhet. Under senare år har flera lägen för camping gjorts mer permanenta än tillåtet. Det har lett till anmälan om att det påverkat tillgängligheten till stränderna. Med den nya detaljplanen ska det bli tydligt vad som är tillåtet inom området. Detaljplanen har redan varit på samråd och ska nu gå ut på granskning.

Enligt förslaget till detaljplan blir det inte tillåtet att ha permanenta byggnader på udden men det får finnas så kallade spiketält och altaner. Ett gångstråk ska vara tillgängligt för allmänheten längs vattenbrynet. Strandskyddet upphävs.

Beslut: Stadsbyggnadsförvaltningen får i uppdrag att genomföra granskning.

För mer information kontakta:

Erik Nilsson (KD), ordförande stadsbyggnadsnämnden, tfn 054-540 12 77

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.