Gå direkt till innehåll
Begränsning för tung trafik på Romstadsvägen
Begränsning för tung trafik på Romstadsvägen

Pressmeddelande -

Begränsning för tung trafik på Romstadsvägen efter stabilitetsutredning

Älvkanterna på Romstad och Sommarro utsätts för erosion från det strömmande vattnet i Klarälven. Den senaste kontrollen av älvstranden visar att det behöver göras åtgärder på delar av sträckan för att säkerställa Romstadsvägens stabilitet. Som en säkerhetsåtgärd stängs nu vägen av för viss tung trafik medan Karlstads kommun undersöker långsiktiga åtgärder.

Det var i samband med att kommunen tittade på möjligheten att placera bryggor i Klarälven vid Romstad och Sommarro som en geoteknisk undersökning av marken längs älvkanterna beställdes och gjordes.

Inte akuta stabilitetsproblem

Resultaten visar att det finns vissa stabilitetsproblem längs omkring 400 meter av Romstadsvägen och ett kortare avsnitt på Sommarrosidan.

- Vi ser ingen akut risk så de boende behöver inte vara oroliga. Stabilitetsproblemen berör endast området närmast älven och vissa delar av Romstadsvägen. Det undersökta området som stabilitetsproblemen omfattar når inte hustomterna, säger Helena Kernell, geotekniker på Karlstads kommun.

Åtgärder på kort och lång sikt

På grund av resultatet kommer Romstadsvägen att begränsas till bärighetsklass 2 från och med den 14 oktober. Alla fordon upp till 51,4 tons bruttovikt får fortsatt köra på Romstadsvägen exempelvis stadsbussar, vanliga bilar, sopbilar och flyttbilar.

Detta är dock en kortsiktig lösning medan kommunen undersöker hur stabilitetsproblemen kan åtgärdas mer långsiktigt.

- Vi utreder just nu olika alternativ. Förhoppningen är att kunna ge besked om åtgärder och när de kan genomföras under nästa år, säger Helena Kernell.

På Sommarrosidan planeras inga åtgärder i nuläget då risken där bedöms vara mindre. Sommarrosidan kommer fortsatt att ingå i de regelbundna släntkontrollerna som kommunen utför årligen.

Bakgrund

Stabilitetsutredningen gjordes som en del i arbetet med att ta fram en detaljplan för var bryggor kan placeras i det här området. På grund av att MSB har pekat ut området som “område med oklar stabilitetsrisk som behöver undersökas” gjorde Karlstads kommun en stabilitetsutredning under 2021/2022. Denna visade att stabiliteten behöver åtgärdas på vissa delar av Romstadsvägen. Hur resultatet kommer att påverka arbetet med detaljplanen är än så länge för tidigt att säga.

För mer information kontakta:

Helena Kernell, geotekniker, 054-540 14 50

Göran Romhed, mark- och exploateringsingenjör, 054-540 68 67

Petter Tågerud, trafikhandläggare, 054-540 57 79

Mimmi Bengtsson, kommunikatör, 054-540 22 62

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.