Gå direkt till innehåll
Från vänster: Mikael Haster, Jenny Sundén och David Nordström som alla jobbar med cykelfrågor på olika sätt visar upp diplomet framför Solastatyn.
Från vänster: Mikael Haster, Jenny Sundén och David Nordström som alla jobbar med cykelfrågor på olika sätt visar upp diplomet framför Solastatyn.

Pressmeddelande -

Bästa mellanstora cykelkommun tredje året i rad

För tredje året i rad har Karlstads kommun utsetts till Sveriges bästa mellanstora cykelkommun. Det är Cykelfrämjandet som varje år rankar kommuner utifrån satsningar under året som gick.

Undersökningen heter Kommunvelometern och den mäter resurser i form av tid och pengar, och bredden av cykelaktiviteter i kommunerna. Strategiska dokument och politiska mål för att öka cyklandet ger också poäng. För tredje året i rad får Karlstads kommun höga poäng och blev idag utnämnda till årets mellanstora cykelfrämjarkommun

- Det är jätteroligt att vi än en gång får den här placeringen! Det visar att vi jobbar medvetet och långsiktigt för att öka det hållbara resandet i kommunen. Det är positivt för både klimatet, Karlstadsborna och kommunen som helhet, säger Monika Bubholz (MP) kommunalråd.

Bredden är styrkan

Det är alltså förra årets satsningar som poängsätts i rankingen. 2019 satsade kommunen på bland annat säkrare cykelställ med ramlås och den årliga kampanjen Vintertramparna växlade upp och dubblade antalet deltagare från 20 till 40.

- Vi jobbar vidare, med en mängd aktiviteter och projekt. Inom några områden ligger vi i framkant men det är just bredden och kontinuiteten som är Karlstads styrka, säger David Nordström cykelsamordnare.

På Cykelfrämjandets webb kan du läsa mer om rankingen och hur kommunerna betygssätts. https://cykelframjandet.se/

Idag öppnas också Cyklistvelometern, en nationell granskning och jämförelse av hur cyklister upplever kommunen de cyklar mest i utifrån ett cykelperspektiv. Undersökningen är baserad på en självrekryterad webbenkät för privatpersoner och genomförs vartannat år. Årets enkät är öppen 27 maj till 31 augusti 2020. Resultatet presenteras 8 oktober.  https://cykelframjandet.se/cyklistvelometern/

För mer information kontakta:

Monika Bubholz, (MP) kommunalråd 054-540 12 85

David Nordström cykelsamordnare 054-540 70 86

(Lisa Hygge, kommunikationsstrateg 054-540 68 34)

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.