Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Avrådan från bad vid Bottenvikens badplats i väntan på nytt prov

Kommunen tar regelbundet prover på alla kommunala badplatser för att säkerhetsställa en god badvattenkvalitet. I det senaste provet på Bottenvikens badplats fanns för höga värden av bakterien e-coli. Därför avråder kommunen alla från att bada eller vistas i vattnet.

De senaste dagarna har det regnat mycket och det i kombination av att fågelbajs kan ha spolats ner i sjön tros kunna vara orsaken till de höga värdena.

-Kontrollpunkten, det vill säga platsen för provtagning, ska vara den plats i badvattnet där flest personer förväntas bada eller där den största risken för föroreningar förväntas finnas. Det gör att det schemalagda provet ofta tas vid bryggor och vid regniga dagar så kan fågelbajs spolas ned från bryggan och lösas upp i området där provet tas, förklarar Gustav Jonsson.

Bakterien kan ge symptom som magont, diarré med eller utan kräkningar. Avrådan gäller tills vidare och under onsdagen tas nya prov på vattnet. I området finns skyltar uppsatta på plats om avrådan från bad på platsen. När nya prover har tagits som visar att vattnet är tjänligt för bad så tas avrådan bort och informationen uppdateras på kommunens webbsida.

Generellt om vattenprover

Under sommaren kontrollerar Karlstads kommun badvattnets kvalitet på alla kommunala badplatser inom kommunen. Analys av det senaste provet för Bottenvikens badplats fortgår fortfarande. Här ser du provresultaten för alla kommunala badplatser: Badplatser och badvatten - Havs- och vattenmyndigheten (havochvatten.se)

Resultaten av vattenproven kan antingen vara tjänligt, tjänligt med anmärkning eller otjänligt. Varje vattenprov får en bedömning efter att halten bakterier E. coli och intestinala enterokocker i vattnet analyserats.

Tjänligt vatten betyder att halten av bakterierna är låg nog för att inte innebära en hälsorisk.

Tjänligt med anmärkning betyder att halten bakterier i provet är något förhöjt, att bada i vattnet bedöms fortfarande inte utgöra någon hälsorisk. Men kommunen bör följa upp varför halten är förhöjd.

Otjänligt vatten betyder att någon eller båda bakterierna finns i höga halter i badvattnet, vilket är ett tecken på att det skett en förorening av något slag. Då finns också en risk att det förekommer andra mikroorganismer i vattnet som du som badande kan bli sjuk av om du sväljer vattnet.

Läs mer om vattenprover:
Fakta om badvatten - Badplatser och badvatten - Havs- och vattenmyndigheten (havochvatten.se)

Kontaktinformation:
Gustav Jonsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör, 054-540 10 39.
Om kommunala badplatser: Marianne Fröding, samordnare, teknik- och fastighetsförvaltningen 054-540 68 90.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Helena Wassén

Helena Wassén

Kommunikationsstrateg Miljöförvaltningen 054-540 64 64

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.