Gå direkt till innehåll
Bild: shutterstock.com
Bild: shutterstock.com

Pressmeddelande -

Avgiftsfritt på Stora torget ska främja stadskärnan

Nu erbjuder Karlstads kommun gratis torghandel på Stora torget på fredagar och lördagar under sommaren, med förhoppningen att det ska bidra till mer levande torg och en mer attraktiv stadskärna.

Torghandel är ett uppskattat inslag i stadsbilden i Karlstad. På onsdagens teknik- och fastighetsnämnd beslutades att kommunen slopar avgiften för markupplåtelse för torgplats på Stora torget under sommarperioden, för att främja torghandeln.

- Vi vill skapa möjligheter lokala producenter och handlare att använda Stora torget i större utsträckning, för ett mer levande centrum. Torghandeln är uppskattad av såväl Karlstadsbor som besökare och vi hoppas att en vi genom att ta bort den här avgiften kan uppmuntra fler att använda torget som handelsyta, säger Monika Bubholz (MP).

Börjar gälla från och med 17 maj

Den tillfälliga avgiftsfria torghandeln gäller för:

  • Fredagar och lördagar under perioden 17 maj – 31 augusti.
  • En yta av 3*3 meter.

Avgiftsbefrielsen gäller inte food trucks, som behöver större ytor och tillgång till el och vatten.

Ansök via e-tjänst

Den som vill ansöka om plats på torget kan göra det genom att skicka in en intresseanmälan via kommunens e-tjänst som finns på karlstad.se/torghandel.

- Det som lämpar sig för torgplatserna är nästan alla typer av försäljning som hantverk, smycken, frukt och grönsaker, lokalproducerade livsmedel, kläder, godis och mycket annat, säger Lena Vesterlund, enhetschef på avdelningen för offentlig utemiljö.

Låna bord, tält och parasoll

Det finns möjlighet att låna ett begränsat antal bord, tält och parasoll, för den som behöver. Lån av möbler är möjligt under tider då torget är bemannat av torgvärdar. Vid större evenemang är hela torget bokat och då utgår torghandel.

Kom och prata torghandel den 17 maj

Förutom den slopade avgiften vill kommunen bjuda in möjliga intressenter till dialog om torghandeln och den 17 maj. Då kommer representanter från kommunen att vara på plats på Stora torget för att prata torghandel mellan klockan 08.00-16.00. Alla som är intresserade eller har frågor om torghandel varmt välkomna.

För mer information kontakta:

Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, 054-540 12 85

Lena Vesterlund, enhetschef på avdelningen för offentlig utemiljö, 054-540 69 86

Stefanie Myrin, kommunikationsstrateg, 054-540 46 88

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.