Gå direkt till innehåll
Vinnaren Atle Andersson Nykvist tillsammans med sin handledare Angelica Lindström, arbetsledare område Kronoparken, och Camilla Teigen, HR-strateg på Karlstads kommun.
Vinnaren Atle Andersson Nykvist tillsammans med sin handledare Angelica Lindström, arbetsledare område Kronoparken, och Camilla Teigen, HR-strateg på Karlstads kommun.

Pressmeddelande -

Atle vill skapa mattekluringar för Karlstadsborna

Vinnaren i 2022 års Vinn ett jobb-tävling blev Atle Andersson Nykvist med sin idé om att producera en interaktiv plats där människor i olika åldrar kan lära sig om matematik genom att känna, snurra och flytta på saker. Atle som pluggar fjärde året till civilingenjör i maskinteknik på Karlstads universitet har en förkärlek till matematik och ser väldigt mycket fram emot sitt sommarjobb.

Under januari och februari kunde heltidsstuderande på Karlstads universitet tävla om att vinna ett jobb på Karlstads kommun. Tävlingen gick ut på att studenterna skulle skicka in en idé där de beskrev hur de ville utveckla kommunen på ett sätt som skulle kunna vara genomförbart under 100 timmar. 

Vinnare blev Atle Andersson Nykvist med sin idé om att lära ut matematik på ett roligt sätt.

– Med detta hoppas jag att folk som vanligtvis ryggar tillbaka när de hör ordet matte istället luras in i att lära sig om detta fantastiska ämne!

Hoppas skapa nyfikenhet till matte

Juryns motivering för det vinnande bidraget lyder: ”Idén handlar om att skapa ett kreativt och lekfullt sätt att ta sig an ett ämne som för många kan upplevas utmanande. Att tillgängliggöra matte på ett villkorslöst och lättsamt sätt kan bidra till att skapa nyfikenhet till ämnet.”

Vidare kommenterar juryn att ”näringslivet har en utmaning med kompetensförsörjningen kopplat till matematik. Atle vill främja folkbildningen inom ämnet och att vi behöver många människor framöver som tycker om och vill bli duktiga på matte.”

Placeras på Kronoteket

Kronoparkens mötesplats, Kronoteket, har många besökare i ett stort åldersspann där det finns både parklek, fritidsgård och bibliotek på samma ställe. Där hoppas de att Atles matematikkluringar kan skapa gemenskap, inkludering och nyfikenhet till matte. Atle som själv arbetar extra som privatlärare inom ämnet vill att yngre ska få ta sig an matte på ett lekfullt sätt.

– Jag hoppas främja vår folkbildning inom ämnet matematik samtidigt som det ska vara kul! Tanken är att jag tar inspiration från ställen som National Museum of Mathematics i New York till exempel, men anpassar det till en mer passande storlek för Kronoteket, säger Atle.

Karlstads kommun tackar alla som skickat in sina idéer till tävlingen Vinn ett jobb.

–Vi i jurygruppen tycker att det är inspirerande att få ta del av alla kreativa och spännande idéer som vi får in. Det ska bli kul att Atles idé nu ska förverkligas och följa hur det kommer att upplevas och användas, säger HR-direktör Gunilla Nilsson.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.