Gå direkt till innehåll
En miniatyr av de två verk som tillsammans kommer att utgöra en minnesplats för Sven-Erik Magnusson i Sandgrundsparken
En miniatyr av de två verk som tillsammans kommer att utgöra en minnesplats för Sven-Erik Magnusson i Sandgrundsparken

Pressmeddelande -

​Assa Kauppi skapar den konstnärliga gestaltningen till minne av Sven-Erik Magnusson

Konstnären Assa Kauppi får i uppdrag att skapa det som ska bli en minnesplats över Sven-Erik Magnusson med placering i Sandgrundsparken. Verket är en skulptur i patinerad brons i naturlig storlek av en 60-årig Sven-Erik som vinkar - en gest som han använde på scenen för att hälsa publiken välkommen och ett hej då och tack för mig efter konserter.

Utöver det kommer det också nära skulpturen att finnas en bänk i granit där artisten lagt ifrån sig mikrofon och gitarr. Tillsammans skapar verken en minnesplats som är integrerad vackert i parken och som blir tillgänglig för alla. Här skapas en plats där besökaren kan slå sig ner och minnas den folkkäre artisten. Verket beräknas vara klart hösten 2019.

- Platsen och verket tillsammans skapar verkligen en komplett helhet. Det finns något fint i både gesten och platsen tillsammans som slår an bredare känslor i en. Jag ser fram emot att gå dit med vänner och barnen och minnas allt som har hänt genom åren, säger Oscar Magnusson.

Kauppi presenterar både människan och artisten

En grupp med sakkunniga och med representant från familjen Magnusson har varit delaktiga i arbetet sedan hösten 2017 när kultur- och fritidsnämnden tog beslut om att uppföra en gestaltning. Ett antal kriterier sattes upp och ett större antal konstnärsförslag kom in.

- Alla medverkande konstnärer har sett det som ett prestigefyllt uppdrag och alla har tagit sig an uppgiften med både respekt och lust. Konstnärerna har känt ansvaret att lämna ifrån sig något som kan ha stor betydelse för de som kommer att använda platsen som en minnesplats, säger Ingela Wessmark, projektledare konst på kultur- och fritidsförvaltningen.

Kauppi valdes slutligen med bland annat följande motivering:

”Assa Kauppi har ett starkt formspråk och god materialkänsla. Hon har förmåga att gestalta människor med ett poetiskt anslag som får fram både deras känslor och den berättelse de bär på, det finns en påtaglig närvaro i hennes verk. Här presenterar hon både människan och artisten. Gesten där Sven-Erik Magnusson står och vinkar var en gest som han använde på scenen, för att hälsa publiken välkommen och ett hej då och tack för mig efter konserter. Och han säger nu ett slutligt hej då till publiken och har gjort sin sista spelning. Det är en kvalité att han avbildas i 60-års åldern då verket får gestalta hela hans långa karriär och får med de år då Sven Ingvars nådde en ny yngre publik. Gestaltningen känns på ett sätt nydanande då det avbildar artisten i naturlig storlek och i en för honom naturlig rörelse från scenen. Sven-Erik Magnusson var en människa som gärna bjöd in, både på scenen och privat. Placeringen av gestaltningen är väl genomtänkt med en siktlinje där man ser skulpturen tidigt på vägen ut på udden, närmare skulpturen upptäcker man bänken där man kan slå sig ner och där artisten lagt ifrån sig mikrofon och gitarr. Här kan besökare slå sig ner och minnas de konserter som Sven Ingvars gett längre ut på udden.”

Om Assa Kauppi

Assa Kauppi (1977) är bosatt i Stockholm. Kauppi tog examen från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2011. Efter sin examen har hon ställt ut både nationellt och internationellt och varit aktuell med sina skulptursviter, bland annat The Race is over (2011) och In search of a winner (2013). Hon har fått en rad skulpturer placerade på offentliga platser, bland annat finns ett av hennes verk på Sundstabadet.

- Jag har alltid jobbat med att avbilda människor men aldrig gjort en sådan stor skulptur tidigare. Det ska bli roligt att få avbilda en sådan älskad person som har lämnat en skatt efter sig. Jag har bland annat tittat på en dokumentär för att förbereda mig och blev förvånad över att jag kunde alla texter, det finns väl med oss som har växt upp här, säger Assa Kauppi.

För mer information kontakta:

Ingela Wessmark, projektledare konst
054-540 24 40
ingela.wessmark@karlstad.se

Assa Kauppi, konstnär
070-415 02 09

Bilderna är fria att användas, ange fotograf Karlstads kommun

Oscar Magnusson och konstnären Assa Kauppi

Oscar Magnusson och konstnären Assa Kauppi.

En modell av ansiktet i skulpturen som blir i naturlig storlek när den är klar.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.