Gå direkt till innehåll
​Arbetsgivare uppmanas identifiera samhällsviktig verksamhet

Pressmeddelande -

​Arbetsgivare uppmanas identifiera samhällsviktig verksamhet

– Det här är en förberedelse för om situationen med corona-pandemin förvärras och vi hamnar i en situation då skolor och förskolor måste stängas, säger Ulf Nyqvist kommundirektör.

För att hindra smittspridning av virussjukdomen Covid-19 kan regeringen eller huvudman fatta beslut om att stänga skola, förskola, fritidshem eller annan pedagogisk verksamhet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tagit fram en föreskrift som förtydligar vilka vårdnadshavares barn som ska erbjudas barnomsorg om ett sådant beslut fattas. Karlstads kommun är ansvarig för att det sker en identifiering av samhällsviktig verksamhet i sitt geografiska område och har därför skickat ut instruktioner till alla arbetsgivare i kommunen.

De som arbetar med samhällsviktig verksamhet kommer att få barnomsorg

Karlstads kommun har förberett sig på att förskolor, grundskolor och fritidshem kan tvingas stänga på grund av corona-pandemin. Karlstadsbor som arbetar med samhällsviktig verksamhet kommer att få plats på förskola och fritidshem för sina barn även om det skulle beslutas om stängning.

Det är varje arbetsgivare som nu ska informera sina medarbetare om att de har ett samhällsviktigt uppdrag.

Information om hur de som har samhällsviktiga uppdrag ska gå tillväga för att anmäla behov av barnomsorg kommer först om regeringen fattar ett sådant beslut. Vi kommer då att informera om det på kommunens webbplats karlstad.se. De kommer inte att kunna anmäla behov av barnomsorg innan ett sådant beslut har fattats.

För mer information kontakta:

Ulf Nyqvist, kommundirektör, telefon 070-683 49 09.

Emelie Wastelius, kommunikatör, telefon 054-540 10 26.

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.