Gå direkt till innehåll
Antar du utmaningen att minska ditt bilåkande?

Pressmeddelande -

Antar du utmaningen att minska ditt bilåkande?

Karlstads kommun söker personer som är intresserade av att anta utmaningen att minska sitt bilåkande utifrån sina personliga förutsättningar under ett år. I höst startar nämligen det nya projektet Vägbanarna upp tillsammans med Region Värmland Kollektivtrafik, och som riktar sig till dem som skulle kunna använda andra färdmedel än bilen.

Syftet med Vägbanarna är att öka andelen resor som genomförs på ett klimatsmart sätt. Det betyder att deltagarna byter ut bilen mot cykeln, tåget, bussen eller en promenad en del av sträckan eller hela sträckan. Projektet söker personer som är vanebilister och med det menas att personerna oftast väljer att resa med bil när de ska iväg hemifrån, eller att de reser med bil till och från arbetet minst tre dagar i veckan.

- Många vill resa på ett mer klimatsmart sätt men kan ha svårt att komma i gång själv. Nu har de chansen att tillsammans med andra testa hur det fungerar att minska på sitt bilåkande, säger Mikael Haster, miljösamordnare, Karlstads kommun. Genom vårt tidigare projekt Vintertramparna vet vi också att många av de deltagarna som förändrar sina resvanor behåller sina nya resvanor även efter projektets slut.

Deltagarna kommer att träffas en gång i månaden för att få inspiration, kunskap och för att reflektera kring ett tema. Kring varje tema knyts också en utmaning eller en uppgift. Deltagarna dokumenterar framsteg och svårigheter på sitt Instagram- eller Facebook-konto för att andra ska kunna följa hur det går och bli inspirerade till att resa mer klimatsmart. Alla som deltar kommer också att få genomföra ett hälsotest och utifrån sina egna behov till exempel få ett busskort eller vinterdäck till cykeln.

- Genom att ställa om till ett klimatsmart resande gör man en insats för den lokala trafikmiljön genom att det blir färre bilar i trafiken, vilket minskar luftföroreningar och buller samtidigt som trafiken blir säkrare och du lämnar plats för de som måste använda bilen.

Mer information om Vägbanarna:
karlstad.se/vagbanarna

Kontaktperson:
Mikael Haster, miljösamordnare på Karlstads kommun, 054-540 46 92.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Helena Wassén

Helena Wassén

Kommunikationsstrateg Miljöförvaltningen 054-540 64 64

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 96 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har nästan 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.