Gå direkt till innehåll
Anders Möller, grengruppschef för Prestationscentrum Hopp, tillsammans med kommunalrådet Per-Samuel-Nisser (M) och andra inblandade i friidrottsmiljön i Karlstad. Foto: Karlstads kommun.
Anders Möller, grengruppschef för Prestationscentrum Hopp, tillsammans med kommunalrådet Per-Samuel-Nisser (M) och andra inblandade i friidrottsmiljön i Karlstad. Foto: Karlstads kommun.

Pressmeddelande -

Anders Möller grengruppschef för Prestationscentrum Hopp i Karlstad

Den välmeriterade danske tränaren Anders Möller blir grengruppschef för Svensk Friidrotts Prestationscentrum Hopp i Karlstad. På fredagen klippte han och Per-Samuel Nisser (M), kommunalråd, ett måttband för att symbolisera att verksamheten nu är igång.
- Det här är en dag jag längtat efter. Det ska bli väldigt roligt att komma igång och jag kommer att börja med att lyssna på vad våra hoppcoacher har för behov och idéer, säger Anders Möller.

Svensk friidrott har sedan tidigare tre prestationscentrum: kast i Växjö, sprint/häck i Falun samt medel- och långdistans i Göteborg.

I november 2017 beslutade Svensk Friidrotts styrelse att Karlstad blir hemort för det fjärde prestationscentrumet, som gäller hoppgrenarna höjdhopp, stavhopp, längdhopp och tresteg.

Bred kompetens och erfarenhet

Svensk Friidrott har nu rekryterat Anders Möller som grengruppschef för Prestationscentrum Hopp. På fredagen klippte han och Per-Samuel Nisser (M), kommunalråd, ett måttband för att symbolisera att verksamheten nu är igång.

Trestegshopparen Möller har sin bakgrund i Danmark, har tävlat internationellt och har bred kompetens och erfarenhet som tränare.

Anders Möller blev verksam inom Svensk Friidrott i början av 2010-talet och på Friidrottsgalan 2013 utsågs han till Årets tränare. I våras gick flyttlasset från Köpenhamn till Karlstad tillsammans med sambon och längdhoppsstjärnan Erica Jarder.

- Ett av målen för verksamheten är att stötta coacherna till våra unga hopptalanger, på resan att ta de aktiva från just talang till internationell elit. Även om jag har många egna tankar och idéer, så blir min första uppgift som grengruppschef att lyssna på vad våra duktiga coacher har för behov. Jag vill samla in deras tankar om hur vi bäst utformar utvecklingsträffar, tester, tävlingar, läger och liknande. Utifrån det ska sen bästa möjliga strategi och arbetssätt växa fram, säger Anders Möller, som tillträdde tjänsten den 1 februari.

Förstärker kopplingen mellan elitidrott och studier

Prestationscentrum Hopp förstärker kopplingen ytterligare mellan elitidrott och studier i Karlstads friidrottsmiljö, där andra stora aktörer är IF Göta, Värmlandsidrotten, Karlstads universitet och Karlstads kommun, genom Riksidrottsgymnasiet i friidrott.

”Stort kontaktnät och förtroende”

Alla inblandade parter är nöjda med rekryteringen av Anders Möller och glada att Prestationscentrum Hopp nu är igång.

Förbundskapten Karin Torneklint:

- Vi är väldigt glada att just Anders blir ansvarig för Prestationscentrum Hopp i Karlstad. Han är välutbildad och har ett stort kontaktnät och förtroende inom friidrotten, både i Sverige och internationellt. Anders breda erfarenhet och sociala förmåga kommer också bidra mycket till att öka kontakterna och kompetensutbytet inom hoppgrenen, vilket är en viktig del av Prestationscentrumens uppgift, säger Karin Torneklint.

Sofie Skoog, höjdhoppare:

- Det är roligt att Karlstad har valts som stad och att det blir fokus på hopp. Jag har stort förtroende för Anders Möller. Prestationscentrum Hopp är inspirerande och kommer att göra gott för min träning och träningsmiljö, där nu också längdhopparen Erica Jarder finns som satsar som jag, säger Sofie Skoog.

Per-Samuel Nisser (M), kommunalråd:

- Att Prestationscentrum Hopp förläggs här i Karlstad är naturligtvis väldigt roligt. Karlstad är redan känd för att vara en bra idrottskommun och det här stärker den bilden. Det visar också hur viktigt det är med en aktiv och driftig förening, IF Göta betyder mycket för Karlstadsbor i alla åldrar och den här satsningen kommer att ha stor betydelse för friidrottens fortsatta utveckling, säger Per-Samuel Nisser.

Kim Johansson, idrottsintendent på Karlstads-Hammarö Idrottsgymnasium:

- Kul med ytterligare en högkompetent idrottsledare i vår idrottsmiljö. Anders Möller är varmt välkommen och jag är säker på att han kommer att genomföra många bra saker, säger Kim Johansson.

Christian Augustsson, föreståndare för Elitidrottsuniversitetet på Karlstads universitet:

- Vi är oerhört glada att vår elitfriidrottsmiljö i Karlstad blev utvalt av Svenska Friidrottsförbundet för placering av Prestationscentrum Hopp. Vi är en stark miljö med flera motiverade partners som nu ytterligare kommer att kunna utvecklas genom denna satsning. Dessutom är valet av ansvarig, elitcoachen Anders Möller, ett utmärkt val både utifrån hans tidigare egna meriter som trestegshoppare och som etablerad elitcoach med den kompetens som krävs gällande, utbildning och beprövad erfarenhet på högsta nivå. Vi ser detta som ett lyft för hela vår miljö och det ska bli spännande att starta upp och samverka med Möller, Svensk Friidrott och partners med fullt fokus på hopp, säger Christian Augustsson.

Helene Friberg, instruktör på Karlstads-Hammarö Idrottsgymnasium:

- Väldigt, väldigt roligt! Bara det faktum att få hit Anders Möller och Erica Jarder berikar vår friidrottsmiljö. Prestationscentrum Hopp med Anders som ansvarig kommer betyda jättemycket för alla inblandade. Vår miljö blir kompetensförstärkt, då många som kan mycket om hopp kommer samlas här i Karlstad, säger Helene Friberg.

Johan Engberg, kanslichef IF Göta:

- Skönt att vi drar igång nu, det känns kul och inspirerande på alla nivåer. Vi är stolta och tacksamma över det samarbete vi har kring friidrotten i staden, detta blir en milstolpe och ett ansvar som vi ska bära tillsammans, säger Johan Engberg.

Lars Andersson, idrottskonsulent Värmlandsidrotten:

- Att få tillgång till Anders Möllers stora tränarkompetens blir inte bara en tillgång för Prestationscentrum Hopp och friidrotten i Värmland. Han som person kommer att bli en tillgång för övriga idrottsvärmland också, säger Lars Andersson.

För mer information kontakta:

Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott, stefan.olsson@friidrott.se, 070-3492141

Per-Samuel Nisser (M), kommunalråd Karlstads kommun, 070-689 39 39

Kim Johansson, idrottsintendent, Karlstads-Hammarö Idrottsgymnasium, 070-001 81 28

Christian Augustsson, föreståndare Elitidrottsuniversitetet, Karlstads universitet, 054-700 18 85

Johan Engberg, kanslichef, IF Göta Karlstad, 0730-35 00 55

Lars Andersson, idrottskonsulent, Värmlandsidrotten, 010-476 47 03

Hillevi Thor, kommunikationsansvarig Svensk Friidrott, 072-559 17 78

David Falk, kommunikatör Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning, 076-118 82 90

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Karlstads kommun bor över 90 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstad styrs efter valet 2014 av en allians mellan M, L, C, KD och MP. I Karlstads kommun arbetar cirka 7 000 medarbetare för visionen om att skapa god livskvalitet för 100 000 Karlstadsbor.

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.