Gå direkt till innehåll
Algblomning i Sundstatjärn - kommunen avråder från bad

Pressmeddelande -

Algblomning i Sundstatjärn - kommunen avråder från bad

Just nu har algblomningen kommit igång i Sundstatjärn. Därför avråder Karlstads kommun från att bada här. Avrådan gäller både för människor och hundar. Beroende på väder och vind kan mängden alger förändras.

Undvik att bada

För att vara på säkra sidan bör man låta bli att bada när vattnet är uppenbart grumligt eller färgat av ansamlingar av alger. En skylt om avrådan från bad kommer att sättas upp på badplatsen.

- I nuläget avråder vi från bad. Man bör vara särskilt försiktig att låta barn och hundar bada, säger Claes Andersson, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Kan leda till illamående och kräkningar

De första symptomen vid förgiftning av algblomning är likartade hos människa och djur: illamående, kräkningar, diarré och eventuellt feber. Man kan även drabbas av hudirritationer och ögonbesvär. Om du får något av symptomen bör du ta kontakt med läkare.

Vanligtvis krävs det större mängder vatten än en kallsup för att bli dålig, men avvakta och var uppmärksam på symptom. För vuxna människor är risken normalt liten att drabbas av förgiftning. Barn, speciellt småbarn, får lättare i sig vatten och bör därför hållas ifrån vatten med algblomning eller under uppsikt.

Djur drabbas värre

Husdjur, boskap och vilda djur är de som löper störst risk att bli drabbade i samband med algblomningar. Djur som dricker algvatten kan bli allvarligt sjuka och till och med dö av förgiftning. Husdjur som uppvisar symptom bör därför få veterinärvård så fort som möjligt.

Tar vattenprover regelbundet

Vid kommunens badplatser tas regelbundet vattenprover för att bedöma vattnets bakteriologiska kvalitet. Mängden alger kan förändras snabbt, därför tas i regel inte prover för alger, utan bedömningen görs utifrån vad som kan ses med blotta ögat.

För mer information kontakta:

Claes Andersson, miljö- och hälsoskyddsinspektör,  telefon: 054-540 46 70

(Sofia Carlson, kommunikatör, telefon: 054-540 69 87)

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.