Gå direkt till innehåll
Åtgärder för att minska risken för smittspridning när våra gymnasieskolor återgår till undervisning på plats i skolan

Pressmeddelande -

Åtgärder för att minska risken för smittspridning när våra gymnasieskolor återgår till undervisning på plats i skolan

Det är med glädje och förväntan vi nu hälsar elever och lärare välkomna till ett nytt läsår. För att minska risken för smittspridning vidtar Karlstads kommuns gymnasieskolor ett stort antal åtgärder.

Vi vet att många elever har längtat efter att återigen få träffas på plats i skolan. Vi har fortfarande en smittspridning i samhället och det är därför viktigt att vi fortsätter att hålla i och hålla ut. Samtidigt ska vi göra allt vi kan för att eleverna ska få en riktigt bra utbildning vilket innebär att eleverna behöver kunna möta sina lärare och kamrater i skolan.

Karlstads kommuns gymnasieskolor vidtar ett stort antal åtgärder för att minska risken för smittspridning. Varje skola tar fram sin egen handlingsplan men det finns också mycket som är gemensamt.

-De åtgärder vi tagit fram är en del i arbetet för att bromsa coronavirusets framfart. Samtidigt är det viktigt att vi alla fortsätter att följa myndigheternas råd och visar respekt mot våra medmänniskor för att se till att få ner smittspridningen i länet, säger ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Alexander Torin (M).

Exempel på åtgärder 

  • Skolstarten för årskurs 1 kommer inte att genomföras i aulan som brukar ske. Eleverna kommer att mötas upp vid aulan/studiecenter på sin skola och visas direkt till sina respektive klassrum.
  • Viss undervisning (hel eller halvdagar) kommer att ske på distans för att minska trycket på kollektivtrafiken och för att minska trängsel i våra skolor. Ytterst är detta en åtgärd för att minska risken för smittspridning. Varje skola gör en egen planering utifrån sina speciella förhållanden. Så snart som läget i samhället tillåter återgår vi till heltid i skolan.
  • Gemensamma aktiviteter och föreläsningar i aulan undviks under höstterminen.
  • Skolorna kommer att vara återhållsamma när det gäller att ta emot externa besökare, t.ex. studiebesök.
  • Lunchtiderna utökas för att minska köer och trängsel i skolrestaurangerna. Det är obligatorisk att tvätta händerna eller använda handsprit innan man besöker restaurangerna.
  • Eleverna uppmanas att vistas utomhus på rasterna för att undvika trängsel i korridorer och uppehållsytor.
  • Städningen av våra skollokaler anpassas utifrån Folkhälsomyndighetens och Skolverkets råd.

I övrigt kommer vi att påminna alla i skolan om folkhälsomyndighetens råd

  • Stanna hemma om du har symtom
  • Håll avstånd
  • Tvätta händerna noga och ofta

För mer information kontakta:

Alexander Torin, ordförande gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden (M), telefon 072-7175871

Birgitta Larsson, skoldirektör, telefon 070-0205227

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.