Gå direkt till innehåll
Från vänster: Håkan Holm Alteblad (S) vice ordf. stadsbyggnadsnämnden, Erik Nilsson (KD) ordf. stadsbyggnadsnämnden, Anna Jansson Heimdahl, Hans Heimdahl
Från vänster: Håkan Holm Alteblad (S) vice ordf. stadsbyggnadsnämnden, Erik Nilsson (KD) ordf. stadsbyggnadsnämnden, Anna Jansson Heimdahl, Hans Heimdahl

Pressmeddelande -

Återställde släktgårdens forna glans – fick Karlstads byggnadsvårdspris 2019

Bekanta tyckte att det var onödigt när Anna och Hasse började ta bort tilläggsisoleringen och rev balkongen. Men det var del i arbetet att återställa den gamla släktgården till sitt ursprungliga utseende. Idag fick paret Karlstads kommuns byggnadsvårdspris för renoveringen av den gamla Värmlandsgården i Ulvsbyn.

Gården som byggdes 1855 har funnits i Annas släkt sedan 1885 då hennes farfars far köpte den. Sedan dess har mycket hänt med huset men för fyra år sedan när Anna och Hans flyttade dit permanent började ett stort arbete att återställa det till utseendet det hade från början.

- Det har varit mycket jobb men nu har huset fått tillbaka sin själ. Det var så ledset tidigare, berättar Anna Jansson Heimdahl.

Pris för att värna om Karlstads historia

Anna Jansson Heimdahl och Hans Heimdahl är de fjärde mottagarna av Karlstads kommuns byggnadsvårdspris för sitt hus på Ulvsbyn 124. Priset instiftades 2016 av stadsbyggnadsnämnden och syftar till att belöna och uppmuntra särskilt värdefulla insatser inom byggnadsvården och byggnadskulturen.

Motiveringen till årets pristagare lyder:

”Med idogt eget arbete och traditionella hantverksmetoder har Anna och Hans restaurerat sin Värmlandsgård som har varit i familjen Janssons ägo sedan 1885. Bostadshuset har med tidstypiska material och detaljutföranden nu återfått sin rätta skepnad. Beläget invid den äldre landsvägens krök och väl synligt i landskapet har huset återuppstått som ett karaktärsfullt inslag i Ulvsbyn.”

Glada pristagare

- Det är jätteroligt att vinna det här priset och få en så fin motivering. Vi hoppas att vårt arbete kan inspirera andra, säger Anna Jansson Heimdahl.

”Vi har gjort om allt”

Det har varit ett intensivt arbete med renoveringen av huset de senaste fyra åren. I princip allt har gjorts om utvändigt inklusive renoverade fönster, nytt tak, ny farstu och inte minst fasaden.

- Vi har gjort om allt. Många har tyckt att det var onödigt att ta bort tilläggsisoleringen men vi har inte märkt så stor skillnad i energikostnaden. Isoleringen hjälpte inte så mycket när huset inte var tätt. Vi har lagt många timmar på att täta alla springor i timmerstommen, berättar Hasse Heimdahl.

Nästa steg i renoveringen är att färdigställa huset invändigt.

- Men först måste vi vila, skrattar Anna.

För mer information kontakta:

Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, tfn 054-540 12 77

Anna Jansson Heimdahl, tfn 070-846 02 16

Hans Heimdahl, tfn 070-787 05 60

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.