Gå direkt till innehåll
Förra årets grantändning lockade många besökare till Stora torget. Bild från grantändningen 2021.
Förra årets grantändning lockade många besökare till Stora torget. Bild från grantändningen 2021.

Pressmeddelande -

Årets gran till stora torget utsedd - på fredag ska den tändas

Årets gran till Stora torget är utsedd och idag ska den tas ner och fraktas till torget. På fredag ska den tändas till tonerna av stämningsfull musik.

Grantändning på fredag

Nu på fredag 25 november är det dags för Karlstads kommun och Centrum Karlstad att tända årets gran på Stora torget och det kommer att göras till tonerna av julmusik från kören Söt Likör. Galleriornas fina glöggvagnar kommer att vara på plats och bjuda på glögg och pepparkakor. Medverkar gör teknik- och fastighetsnämndens ordförande Henrik Lander (C) och Hanna Åkerstedt, ordförande i Centrum Karlstad. Varmt välkomna!

  • 16.00 Glöggmys på Stora torget. Glöggvagnen bjuder på glögg i väntan på att granen ska tändas.

  • 16.10 Teknik- och fastighetsnämndens ordförande Henrik Lander (C) och Centrum Karlstads ordförande Hanna Åkerstedt berättar lite om vad som händer i centrum under vintern innan de tillsammans tänder årets julgran.

  • 16.15 När granen är tänd ska ”Söt likör” sjunga några stämningsfulla julsånger.

Året gran kommer från Stodene

Årets gran kommer från Stodene och i år är det kommunen själva som hittat den. Tips från allmänheten efterfrågades i början av hösten, men tyvärr resulterade inte de inkomna tipsen i någon gran till torget.

- Tyvärr var det inget av våra tips från allmänheten som uppfyllde kriterierna för torggranen, så då kollade vi runt på vår egen mark. Vi gör regelbundna gallringar vid behov och den här var tillräckligt stor och stod nära vägen, vilket gjorde den till en bra kandidat, säger Lennart Seger, koordinator på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Framkomligheten kan påverkas under frakten

Granen ska fraktas från Fruktvägen på Stodene till torget under tisdagsförmiddagen vilket kan medföra att framkomligheten begränsas något, men det är under en begränsad tid.

Nedtagningen av granen påbörjas kl 08.00 och den kommer sedan att färdas via Ilanda, Bergviksmotet, Karl IX, Hamngatan och Järnvägsgatan. Omkring lunchtid beräknas den vara på plats för uppsättning på Stora torget.

Fakta om årets vinterbelysning

Vinterbelysning är ett uppskattat inslag i Karlstad, bidrar till trivsel och sprider ljus under dygnets mörka timmar. Belysningen i granen på Stora torget kommer att lysa från första advent till tjugondag jul, vilket är samma period som tidigare år. För den övriga vinterbelysningen i stan har belysningsperioden kortats ner för att spara el, från 4 till 2 månader.

I jämförelse med annat så förbrukar vinterbelysningen relativt lite el, men kommunen vill vara sparsamma där det är möjligt. För belysningen i Karlstads centrum innebär den förkortade belysningsperioden en besparing på ungefär 8800 kWh för denna vinter. All vinterbelysning är energieffektiv LED.

För mer information kontakta:

Lennart Seger, koordinator Karlstads kommun, 054-540 65 83

Åsa Eriksson, centrumutvecklare Centrum Karlstad, 073 – 600 92 09

Stefanie Myrin, kommunikationsstrateg, 054-540 46 88

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.