Gå direkt till innehåll
62,5 miljoner i stadsmiljöbidrag till broar

Pressmeddelande -

62,5 miljoner i stadsmiljöbidrag till broar

Karlstads kommun får sammanlagt 62,5 miljoner i stadmiljöbidrag för byggnationen av en gång- och cykelbro mellan Färjestad och Råtorp, samt gångbron Trädgårdslänken över järnvägen. Trafikverket som delar ut bidraget till satsningar för hållbara stadsmiljöer meddelade idag att ansökningarna godkänns.

Trädgårdslänken får upp till 27,5 miljoner i bidrag och cykelbron upp till 35 miljoner. Kommunen har tidigare fått bidrag för projektet Vikenförbindelsen och byggnationen av snabbusslinjen Karlstadstråket. Statens syfte med stödet är att uppmuntra effektivare kollektivtrafik samt goda och hållbara stadsmiljöer.

- Det här är ett kvitto på att vi är på rätt väg med vårt arbete mot en hållbar stadsutveckling. Trädgårdslänken blir en viktig förbindelse för gående i Karlstad som kommer gynna både centrum och handeln, säger Erik Nilsson (KD) kommunalråd.

Trädgårdslänken ska knyta ihop stadsdelarna norr och söder om järnvägen. Bron kommer bli en förlängning av Västra Torggatan i ena änden och Stadsträdgården i andra. Bron kommer också fungera som entré till ytterperronger och andra resefunktioner. Förhoppningen är att bron kan stå klar 2023.

- Genom Trädgårdslänken får vi ett sammanhållet gångstråk mellan Stadsträdgården och Sandgrundsudden, två av våra mest populära grönområden både för Karlstadsbor och besökare, säger Sören Jonsson projektledare för Tåg i tid och resecentrum.

Här kan du läsa mer om Trädgårdslänken.

Nytt liv i cykelbron

Gång- och cykelbron mellan Råtorp och Färjestad är tänkt att knyta ihop Karlstads norra stadsdelar. Den nästan 290 meter långa bron är en satsning för att göra Karlstad till en attraktivare och mer tillgänglig cykelstad. Bron har varit planerad länge och har även tidigare beviljats stadsmiljöbidrag. 2019 avbröt kommunen den pågående upphandlingen eftersom anbuden inte rymdes inom budgeten. Kommunen tog omtag och sökte mer bidrag, 35 miljoner i stället för 20, som alltså nu blivit beviljat.

- Det känns bra att vi nu fått mer i bidrag vilket kan göra att bron blir verklighet. Det här är ett attraktivt stråk för att promenera och motionera och förhoppningen är att det kan bli ännu mer attraktivt och en smidig tvärförbindelse tack vare bron, säger Henrik Lander (C) ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Kommunen ska nu återuppta arbetet med gång- och cykelbron och upphandling för en byggnation.

- Vi har en del justeringar och planering att göra innan vi kan gå ut med upphandling igen. Tanken är att bron ska ge ett luftigt intryck med sidoräcken av nät och en körbana av gallerdurk, säger Stefan Prochazka, projektledare.

Här kan du läsa mer om planerna för gång- och cykelbron mellan Färjestad och Råtorp.

Bild på broarna finns bifogade och får användas. Bilden på bron mellan Färjestad och Råtorp är från WSP. Bilden på trädgårdslänken är från White arkitekter. 

För mer information kontakta:

Erik Nilsson (KD) kommunalråd 054-540 12 77

Henrik Lander (C) ordförande i teknik- och fastighetsnämnden 054-540 12 78

Sören Jonsson, projektledare tåg i tid 054-540 10 74

Stefan Prochazka, projektledare teknik- och fastighetsförvaltningen 054-540 66 81

(Lisa Hygge, kommunikationsstrateg teknik- och fastighetsförvaltningen, 070 001 06 62)

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.