Gå direkt till innehåll
Illustration från detaljplan för Kasernhöjden
Illustration från detaljplan för Kasernhöjden

Pressmeddelande -

4000 bostäder är årets resultat för stadsbyggnadsnämnden

2020 blev ett rekordår för stadsbyggnadsnämnden. Med 24 antagna detaljplaner om 2300 bostäder och 1700 bygglov har nämnden skapat förutsättningar för fler bostäder än någonsin under ett år. Hela 60 enbostadshus och 18 flerbostadshus har fått bygglov medan stora detaljplaner så som en utveckling av Kasernhöjden, Tullholmssågen och Sandbäcken har antagits.

- Det har i allra högsta grad varit ett ovanligt år för oss alla, men för stadsbyggnadsnämnden har det varit mer produktivt än vi kan komma ihåg. Antalet detaljplaner som godkänts och bygglov som givits har resulterat i att Karlstad kan får 4000 nya bostäder inom de kommande åren. Det är ganska fantastiskt får man nog tycka, säger Erik Nilsson (KD), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Årets största detaljplaner

Tullholmssågen var den största detaljplanen som nämnden antog i år. Den ger möjlighet att bygga cirka 1000 nya bostäder samt lokaler för verksamheter och service. Här har första spadtaget redan tagits för flera av de nya byggnaderna och det pågår byggnation i för fullt. Detaljplanen för Sandbäcken antogs i september och ger möjlighet att bygga cirka 250 bostäder norr om Tingvalla IP, liksom detaljplanen för Kasernhöjden som ger ytterligare 250 nya bostäder.

- Årets rekord är resultatet av flera års arbete och en förvaltning som fungerar väl och där vi nu har haft full bemanning, säger Erik Nilsson.

Under 2021 kommer vi få se detaljplaner för Jakobsberg och Norra Zakrisdal antas. Jakobsberg etapp två innehåller möjlighet att bygga närmare 3000 nya bostäder, service, centrumverksamhet och allt som en ny stor stadsdel kan komma att behöva.

Lov till 1700 bostäder

Även bygglovsavdelningen har jobbat effektivt i år och hela 966 ärenden har hanterats. 18 flerbostadshus har fått bygglov och 60 enbostadshus. De största byggprojekten som fått bygglov finns vid Universitetet och inte helt oväntat på Tullholmssågen men bland företagsbyggnaderna ser vi också en och annan padelhall.

- Rekordsiffran för bygglov kan också härledas till privat byggande där vi ser en slags coronaeffekt i att fler valt att bygga och renovera istället för att åka iväg på semester. Attefallshus, inglasade altaner, kaminer och friggebodar har varit populära i år, säger Erik Nilsson (KD), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Ett långt och omfattande arbete till grund för en detaljplan

Detaljplanearbetet tar från uppdrag till antagande närmare två år. Då har nämnden givit förvaltningen i uppdrag att arbeta fram en detaljplan som kartlägger möjligheterna för hur ett specifikt område kan bebyggas. Inom detaljplanearbetet görs omfattande utredningar av områdets olika förutsättningar, allt ifrån miljöpåverkan till sociala aspekter undersöks och vägs in. Innan planen antas ges Karlstadsborna chansen att lämna sina åsikter, först vid samrådet och därefter vid granskningen. Slutligen antas planen och när beslutet vunnit laga kraft blir det möjligt att börja bygga. Under 2020 har 24 detaljplaner antagits som sammanlagt kan komma att ge 2300 bostäder. Men även arenor, idrottshallar, skolor och småbåtshamn har funnits med bland årets detaljplaner.

Kontakt

Erik Nilsson (KD), ordförande, telefon 054-540 12 77

Monika Martinsson, kommunikationsstrateg, telefon 054-540 47 07

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.