Gå direkt till innehåll
Den gamla bron i Östanås som nu ska bytas ut.
Den gamla bron i Östanås som nu ska bytas ut.

Pressmeddelande -

14 meter lång bro lyfts på plats i Molkom

Under onsdagsmorgonen kommer en 14 meter lång träbro att lyftas på plats i Östanås, norr om Molkom. Den nya bron en del av en större upprustning av vandringslederna i den gamla bruksmiljön.

Den gamla träbron är i dåligt skick och ska nu ersättas av en ny bro av limträ. Förutom bron har Karlstads kommun även satt ut två spänger och två trappor, varav en lite längre. Nu kvarstår bara bron och ytterligare en trapp.

- Vi tycker att det är viktigt att fler ska hitta ut i vår fina natur. I Östanås fanns det även fina kulturmiljöer, bland annat en gammal kvarn som vi hoppas att fler ska upptäcka, säger Håkan Eriksson, chef för enheten skog och friluftsliv.

Karlstads kommun har även tillgänglighetsanpassat en gammal väg som leder fram till ett vindskydd med grillplats. Vägen är cirka 120 meter lång och gör det nu möjlighet för alla, oavsett förutsättningar att ta sig ut längs leden.

Bron lyfts på plats kl 9

Den 14 meter långa träbron är redan färdigbyggd och kommer att lyftas på plats kl 9 på onsdagsmorgonen med hjälp av en kranbil. Media är välkomna att vara med när detta sker. Arbetet beräknas bara ta en halvtimme så det är viktigt att vara på plats i tid.

Tid: Onsdag 27 nov, kl 9

Plats: Bron över Östanåsån, sikta på Bettlehemsvägen, Molkom (inte Munkfors). Kranbilen kommer synas på håll.

Enhetschef och naturvårdshandläggare från Karlstads kommun kommer att finnas på plats.

För mer information kontakta:

Håkan Eriksson, chef skog och friluftsliv, teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 69 52

(Annica Granlund, kommunikationsstrateg, tfn 054-540 68 66)

Fakta om Östanås

Under 1800-talets mitt upplevde Östanås sina glansdagar. Då fanns här ett stort järnbruk som varit igång sedan 1600-talet och även en såg, ett tegelbruk och ett gjuteri. Även om många byggnader från den här tiden är rivna är bruksmiljön välbevarad. I den omgivande naturen finns många kulturlämningar, som vittnar om hur det kan ha sett ut på platsen en gång. Området är rikt på strövstigar och här finns en natur- och kulturstig med lärorika informationsskyltar som Byalaget Älvan har ställt i ordning.

I området finns Pinoleden 5,1 km. Natur- och kulturstig 4,1 km. Butorpsleden ca 11 km.

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.