Gå direkt till innehåll
100 procent medvetet miljötänk uppmärksammas

Pressmeddelande -

100 procent medvetet miljötänk uppmärksammas

Karlstads kommun ligger i framkant när det kommer till hantering och återvinning av medarbetarnas IT-utrustning. Vid ett IT-toppmöte i Tylösand har kommunens hundraprocentiga livscykelhantering uppmärksammats.

Redan i dag ställer IT-avdelningen höga miljökrav på leverantörernas hantering och återvinning av den IT-utrustning som de 7500 medarbetarna dagligen använder. Det handlar om att säkerställa utrustningens hela livslängd, från tillverkning till transport, användning, återanvändning och återvinning.

– Vi har en tydlig strategi och krav på våra leverantörer för hur vi ska arbeta med hållbarhetsfrågor. IT-utrustning är förbrukningsvaror så därför måste vi ta ansvar från början till slut, inte bara för vår egen användning här och nu, säger Mats Jensen, enhetschef på IT-avdelningen.

Alla som deltar i kedjan har ett ansvar

En viktig del i livscykelhantering är att utrustning som på grund av ålder inte längre är brukbar av kommunens verksamheter istället ska få nytt liv genom att säljas och återanvändas eller återvinnas. Nästa utmaning för fortsatt hållbarhet är att tillsammans med leverantörer och tillverkare ställa krav på transportörer och underleverantörer.

– Det ger ingen direkt nytta för varken oss eller miljön om vi inte kan påverka hela leveranskedjan från fabrik till slutanvändare och vi anser därför att det är rimligt att kunna finna transportsätt utan onödigt emballage i ännu större utsträckning än vad som används i dag, säger Mats.

Under gårdagen föreläste Mats Jensen, enhetschef på IT-avdelningen, om kommunens hållbara livscykelhantering vid IT-toppmötet Atea Bootcamp där cirka 500 beslutsfattare från Sveriges IT-sektorer medverkar.

För mer information kontakta:

Mats Jensen, enhetschef IT-avdelningen, 054-540 12 12

Viktoria Grännsjö, kommunikatör IT-avdelningen, 054-540 12 61

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 96 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.