Gå direkt till innehåll
Poängjakt i Karlstad ska få fler barn att cykla till skolan

Nyhet -

Poängjakt i Karlstad ska få fler barn att cykla till skolan

Med start i dag, 1 september, är det dags för tredje upplagan av Karlstads kommuns utmaning “Gå och cykla till skolan”. Syftet är att uppmuntra barn att välja mer hälsosamma och klimatsmarta färdsätt än bilen. Förra året deltog cirka 600 barn och i år hoppas kommunen på ännu fler.

Utmaningen som pågår under hela september går ut på att elever i förskoleklass upp till årskurs sex, ska samla poäng genom att till exempel cykla eller gå, istället för att bli skjutsade med bil till skolan. Barnen deltar genom att fylla i ett poängkort som har skickats hem till 2 800 elever i förskolan upp till årskurs 3, eller genom att ladda ner poängkortet på karlstad.se/cyklatillskolan. Alla som deltar är med i en utlottning om fina priser.

- Alla kan vara med utifrån sina förutsättningar, barn som behöver åka bil kan till exempel bli avsläppta tidigare och gå den sista biten till skolan tillsammans med vårdnadshavaren, säger Mikael Haster, miljösamordnare på Karlstads kommun och ansvarig för kampanjen.

Skolklasser kan delta

En nyhet sedan tidigare år är att hela skolklasser kan anmäla sig som ett lag.

- Förra året testade vi upplägget med att också en hel klass kan delta tillsammans. Vi fick bara positiva signaler från de klasser som var med så det fortsätter vi med i år också, säger Mikael Haster.

Poängkort anpassade för klasser finns att hämta i Samhällsbyggnadshuset eller kan laddas ner från karlstad.se/cyklatillskolan.

Satsning som får effekter på många plan

Forskning visar att barn som cyklar eller går till skolan presterar bättre under dagen. Miljön på skolområdet blir också bättre för både barn och personal när biltrafiken och avgasutsläppen minskar.

- En så enkel sak som att ta cykeln till skolan istället för att bli skjutsad kan få stora effekter framförallt för barnen själva och trafikmiljön kring våra skolor. Barn som cyklar eller går till skolan presterar bättre och kan skapa vanor för en aktiv livsstil som fortsätter in i vuxenlivet, vilket också minskar bilberoendet och utsläppen, förklarar Mikael Haster.

Kampanjen Gå och cykla till skolan, är en del av det större projektet Min skolväg. Inom projektet Min skolväg arbetar kommunen med att underlätta för barn att gå och cykla till skolan, både genom fysiska åtgärder i trafikmiljöerna runt skolor och genom att uppmuntra till nya vanor.

Kontaktperson:

Mikael Haster, miljösamordnare miljöförvaltningen, tfn 054-540 46 92

Webbsida:
karlstad.se/cyklatillskolan

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Helena Wassén

Helena Wassén

Kommunikationsstrateg Miljöförvaltningen 054-540 64 64

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.